Previzualizare referat:

Extras din referat:

COMPONENTA TERITORIULUI SI POZITIA ECONOMICO-GEOGRAFA

Egiptul ocupa partea de nord-est a continentului African si Peninsula Sinai din Asia care are o suprafata de 56 mii de km2. La nord se invecineaza cu Marea Mediterana; la vest cu Libia; in sud de Sudan iar la est cu Israel si Marea Rosie.

Egiptul are o pozitie economica-geografica foarte avantajoasa. El reprezinta un cap de pod intre marile regiuni ale lumii – Africa, Asia de Sud-Vest si Europa de Sud. Are o pozitie geografica deosebit de favorabila fata de caile comerciale maritime de transport de importanta mondiala, care trec prin Marea Mediterana, iar Canalul Suez (care ii apartine) scurteaza cu mai mult de 6000 km calea maritime din Europa in bazinul Oceanului Indian. Exploatarea Canalului Suez aduce importante venituri in bugetul statului. Canalul are si o deosebita importanta strategica. Egiptul este împărţit în patru regiuni mai importante: Valea şi Delta Nilului, Deşertul Estic, Deşertul Vestic şi Peninsula Sinai.

Egiptul este cea mai populată ţară a Africii cu o populaţie de apoximativ 78,5 milioane de persoane. Majoritatea populaţiei este concentrată de-a lungul Nilului.Capitala Egiptului este Cairo (care tradus din araba inseamna ‘cea invingatoare’) cu o populatie estimate intre 16-20 milioane de locuitori. Cairo este cel mai mare oras din Africa. Deasemeni alte orase importante din Egipt sunt: Alexandria, Luxor, Giza, Sharm el Sheikh, Helwan, Assuan,etc.

CONDITIILE SI RESURSELE NATURALE

Relief. Relieful Egiptului se înfăţişează ca un vast platou deşertic, întrerupt doar de Valea şi Delta Nilului. Deşerturile Libia, Nubia şi Estic au reprezentat bariere de protecţie împotriva invaziilor civilizaţiilor înconjurătoare.

Cele mai înalte ţinuturi se află în sud, iar terenul are o înclinaţie uşoară către Marea Mediterană. Există câţiva munţi localizaţi în peninsula sudică Sinai. Unii dintre aceştia ating mai mult de 2600 m înălţime (altitudinea max. 2629 m – Muntele Ecaterina, altitudinea min. Depresiunea Qatar – 133 m).

Cea mai mare parte a Egiptului este reprezentată de regiuni joase, deşertice, dar se întâlnesc şi munţi vechi de-a lungul coastei Mării Roşii din Peninsula Sinai. Aceasta din urmă este bogată în minerale şi petrol. O mare parte a teritoriului e ocupata de Desertul Sahara ce reprezinta un podis din gresie si calcar. Pe acest podis se intalnesc depresiuni rare in care ies la suprafasa apele subterane, formand oaze.

Clima. 96% din suprafata statului se caracterizeaza printr-o clima tropical-desertica si numai pe litoralul Nordic si in delta Nilului clima este subtropicala mediteraneana.

Climatul ţarii este foarte uscat, deoarece nu există ploi regulate. Exceptând ploile modeste de-a lungul coastei mediteraneene, precipitaţiile variază de la minimum înspre inexistente. Oamenii depind de inundaţiile anuale ale Nilului care încep în iunie şi sfârşesc în octombrie. Se afirmă că dacă nu ar fi existat Nilul, cu siguranţă nu exista nici Egiptul.

Iernile sunt blânde (din noiembrie şi până în aprilie), iar verile fierbinţi (din mai până în octombrie). Oraşul Alexandria, situat pe coasta mediteraneană, are un climat blând, spre deosebire de Aswan, în sud, unde vara este extrem de cald.

În Cairo, temperaturile pot atinge 35°C vara şi 5°C iarna. Ca în orice climat deşertic, temperaturile din cursul zilei sunt ridicate, dar nopţile sunt foarte friguroase. Printre cele mai importante pericole naturale cu care Egiptul se confruntă se pot enumera: secete periodice, cutremure de pământ frecvente, inundaţii rapide, alunecări de teren, furtuni puternice precum şi furtuni de nisip sau praf.

Reteaua hidrografica este slab dezvoltata. Unica sursa de apa potabila o reprezinta fluvial Nil, care are o insemnatate exceptionala pentru populatia si economia Egiptului.

Solurile.Ca rezultat al ariditatii climei, solurile sunt putin fertile si vegetatia e saracacioasa. O valoare exceptionala poseda solurile aluviale din valea si delat Nilului.

Dintre resursele subsolului se remarca cele de petrol si de gaze naturale (in preajma Canalului Suez, in Pen. Sinai si Sahara),minereu de fier(langa Assuan),mangan(pen. Sinai),titan,uraniu,fosfati,sare si roci de constructie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Egipt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 068 cuvinte
Nr caractere:
17 134 caractere
Marime:
133.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!