Dinozaurii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de dinozaur desemneaza orice membru al unui grup de aproximativ 1300 de reptile care a aparut in perioada Triasicului mijlociu si tarziu, acum aproximativ 200 milioane de ani. Dinozaurii au avut de-a lungul indelungatei lor istorii o evolutie constanta. Astfel, de la primii dinozauri care erau carnivori sau omnivori, bipezi, mici, nu foarte puternici, dar probabil mult mai rapizi si agili decat contemporanii lor, (si care au disparut pana la sfarsitul Triasicului), s-a ajuns in timpul Jurasicului (supranumit si perioada dinozaurilor) la o mare diversitate de tipuri adaptative, a caror principala caracteristica comuna este dimensiunea colosala, neegalata pana astazi. Primele ramasite ale dinozaurilor au fost descoperite in Anglia, in jurul anului 1820. Prin 1840 erau cunoscute deja cateva tipuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen sa le dea numele de Dinosauria.

Dinozaurii au reprezentat unele dintre cele mai reusite animale care au existat vreodata. Acestia au dominat planeta timp de circa 140 de milioane de ani. De la aparitia Pamantului, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, s-au constituit anumite ere geneocronologice, si anume:

- Archean (in urma cu 4,6 - 2,5 miliarde de ani). In aceasta perioada apar primele forme de viata, in urma cu 3,5 miliarde de ani - Dicksonia

- Proterozoic (in urma cu 2,5 miliarde - 570 milioane de ani) in care nu mai apar alte forme de viata.

- Paleozoic (in urma cu 570 - 245 milioane de ani ). Acum apar unele fiinte ciudate denumite trilobiti, care au trait in urma cu 560 milioane de ani, acum 400 milioane de ani au aparut primele insecte (libelula), iar reptilele (Amfibieni) si-au facut aparitia acum 300 de milioane de ani.

- Mezozoic (in urma cu 245 - 65 milioane de ani). Epoca dinozaurilor ocupa cea mai mare parte a erei Mezozoice. La randul sau, Mezozoicul se imparte in trei perioade geocrologice:

- Triasicul (in urma cu 250 - 200 milioane de ani) - acum au inceput sa apara primii dinozauri, disparand treptat primele forme de reptile. Prima specie de dinozauri cunoscuta este Procompsognathus, iar Cynognathus reprezinta o specie de reptile care a disparut in aceasta perioada. Ele atacau turmele de ierbivore, fiind foarte agile. Membrele reptilelor din aceasta perioada erau asemanatoare soparlelor din zilele noastre si se atasau de corp din lateral. Archozaurii - "soparlele dominante" - au inlocuit treptat aceasta specie de reptile. Structura acestora era diferita, membrele fiind verticale. Odata cu aparitia acestei reptile s-au pus bazele formarii prototipului dinozaurilor. Pana la sfarsitul perioadei Triastice dinozaurii populasera deja Pamantul.

- Jurasicul (in urma cu 200 - 146 milioane de ani). Acum au aparut urmatoarele specii: Coelurus, Ichthyosaur, Stegosaur, Pterosaur si Brachiosaurus.

- Cretacicul (in urma cu 146 - 65 milioane de ani). Tot acum au aparut si speciile:

Tyrannosaurus, Triceratops, Corythosaurus si Iguanodon. Perioada Cretacica a reprezentat fara nici o indoiala perioada dinozaurilor.

Dinozaurii au constituit aproximativ 400 de specii, pornind de la uriasele sauropode erbivore si terminand cu pradatorii. Au existat doua mari grupuri de dinozauri, fiecare avand numeroase familii si specii.

Disparitia dinozaurilor

Aparitia vietii si, apoi, inmultirea fiintelor vii se situeaza in faza primara a istoriei Pamantului: in precambrian (sau antecambrian), numit astfel deoarece el a fost inaintea cambrianului, prima perioada a erei primare. Dupa precambrian, istoria Pamantului a fost impartita in trei ere: era paleozoica (primara), era mezozoica (secundara) si era neozoica.De-a lungul erei primare, plantele si animalele s-au raspandit, trecand din apele marine in apele dulci, apoi, unele dintre ele au iesit din apa pentru a trai pe pamantul uscat. Iesirea din apa a fost una dintre cele mai importante etape ale istoriei vietii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dinozaurii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 603 cuvinte
Nr caractere:
25 285 caractere
Marime:
755.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
dinozauri, disparitie, cauze
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!