Dezastrul De La Cernobal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cernobal este o localitate nelocuita din Ucraina situat in nordul tarii, in apropiere de granita cu Belarus. (regiunea Kiev, raionul Ivankiv). Orasul e situat linga lacul de acumulare Kiev, la confluenta raurilor Pripiat si Nipru. Prima atestare documentara 1193. Deasemenea, la aprox. 10 km de oras se afla Centrala Atomoelectrica Cernobal-Lenin, cu patru reactoare energetice nucleare de timp RBMK-1000, la unul dintre care, in noaptea din 26-27 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria energeticii atomice, cu urmari catastrofale atat pentru mediu, cat si pentru societate.

Pe data de 26 aprilie 1986 la ora locala 1 si 23 de minute, doua explozii au zguduit reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobal. Incendiul a durat zece zile si au fost raspandite cantitati de substante radioactive in atmosfera de 400 de ori mai mari decat cele inregistrate in urma bombardamentului atomic de la Hiroshima.

Autoritatile sovietice de la acea vreme au incercat sa ascunda dezastrul care a urmat, zeci de mii de muncitori ai centralei si cei aflati in apropiere murind in cateva saptamani in chinuri groaznice.

Accidentul s-a produs in timpul unui test de siguranta in cadrul caruia lucrurile au scapat de sub control datorita unei erori umane. S-a produs o explozie violenta iar scutul superior al cladirii, o constructie care cantarea 1. 000 de tone, a fost pulverizat. Invelisul de grafit al reactorului a luat foc iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate la mai multi kilometri in atmosfera.

Dintre cei peste 40 de compusi si elemente radioactive eliberate in aer (circa 50 tone in total) cei mai activi si mai periculosi sunt dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) si produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 - care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 si 137 - care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducand la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutatii genetice; strontiu 89 si 90 - care se acumuleaza in oase producand tumori si leucemie) Pentru lichidarea efectelor exploziei au fost mobilizate 800. 000 de persoane, asa numitii lichidatori din care faceau parte soldati, pompieri si muncitori; acestia au fost nevoiti sa intervina cu mijloace rudimentare, lipsiti de orice fel de protectie.

Din randul lor au fost inregistrate cele mai multe victime, circa 200. 000 fiind grav afectati, iar cel putin 25. 000, murind ca urmare a expunerii la radiatii care au depasit de pana la 50 ori valoarea anuala maxima admisa, in doar cateva ore sau zile. Alaturi de ei, milioane de oameni, din zonele inconjuratoare, o parte din nordul Europei, Belarus, Rusia, Moldova, Romania, au fost afectate de valul de radiatii.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activa a reactorului a fost acoperita cu un sarcofag de beton, care ecraneaza radiatiile. Din aprilie 1986, de la evacuarea in graba, in orasul Cernobil si suburbia sa Pripiat, aflate in ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
871 cuvinte
Nr caractere:
4 797 caractere
Marime:
79.16 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
cernobal, dezastru
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Dezastrul De La Cernobal
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Cernobal este o localitate nelocuita din Ucraina situat in nordul tarii, in apropiere de granita...
Orasul Cernobil este situat in partea nord-centrala a Ucrainei. La aproximativ 20 de km de acest...
Centrala Nucleara de la Cernobil Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in...
o evenimente extreme din sistemul ecologic al Pamantului care pot cauza efecte adverse asupra...
Pe data de 26 aprilie 1986, in fosta Uniune Sovietica, Reactorul 4 al centralei Nucleare de la...
Sus!