De ce se deplasează continentele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai violenta forta care modeleaza superafata Pamantului este irezistibila deplasare a principalelor placi ale scoartei terestre si anume: Placa Eurasiatica, Placa Africana, Placa Americana, Placa Indo-australiana, Placa Antarctica, Placa Nazca si Placa Pacifica.

Cu aceeasi viteza cu care cresc unghiile, dar cu o forta ce depaseste limitele imaginatiei umane, toate continentele se deplaseaza continuu pe suprafata planetei. Cele sapte fragmente principale numite palci ale scoartei terestre aluneca doar cu cativa centimetrii pe an. Dar in decursul erelor geologice, unele zone ale scoartei s-au deplasat dintr-o parte a lumii in alta. Acest fenomen numit tectonica placilor, este cea mai importanta forta dintre cele care modeleaza planeta. Suprafata Pamantului este formata din doua tipuri de scoarta: cea continentala, pe care traim noi, si scoarta oceanica, mai grea. Scoarta continentala este mult mai groasa, adesea masurand peste 40 cm, cea oceanica depasind rareori 8 km grosime.

Sub ambele tipuri de scoarta se afla mantaua, un strat gros de material dens, care separa scoarta Pamantului de nucleul metalic incandescent din centrul Pamantului. Mantaua este constituita din roca, dar din cauza temperaturii sale, este semilichida pe alocuri, fiind suficient de moale pentru a curge lent, ca o maioneza. Temperatura si mai ridicata a nucleului in stare topita are acelasi efect asupra mantalei ca ochiul aprins al aragazului sub o cratita cu mancare; se formeaza curenti de convectie care determina mantaua sa se ridice, sa se extinda la extremitatea superioara, unde pierde o parte din caldura, si apoi sa se scufunde din nou. Acesti curenti de convectie din manta sunt cei care determina deplasarea continentelor. Ei iau nastere dedesuptul oceanelor. Caldura provoaca topirea rocilor de pe fundul oceanului si ridicarea lor spre suprafata in forma lichida, ca lava topita. Roca topita curge lent prin solul marin creand lanturi vulcanice subacvatice. Uneori ea se ridica suficient de mult pentru a forma insule vulcanice, precum Islanda si vecina ei, Surtsey, aparuta in 1963. Pe masura ce se deplaseaza in exterior pornind de la lantul vulcanic, curentii din manta poarta cu ei placile rigide ale scoartei impreuna cu stratul superficial al mantalei. Vulcanii marini creaza continuu scoarta terestra, pe masura ce lava lor se solidifica, inlocuind scoarta care se deplaseaza in lateral. Astfel in vreme ce scoarta oceanica este in continua formare, placile oceanice cresc neincetat. Continentele ce marginesc Oceanul Atlantic Americile la vest, Africa si Europa la est se deplaseaza cu circa 25 mm anual. Cand Columb a traversat Atlanticul in 1492, acesta era cu aproximativ 12 m mai ingust decat astazi. Daca toate oceanele lumii s-ar extinde, Pamantul ar trebui sa creasca, ceea ce nu se intampla. De fapt, Oceanul Pacific se micsoreaza. La marginile sale, fundul oceanic aluneca pe sub scoarta continentala a Asiei si a Americilor, urmand curentii de convectie din manta. Acest ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • De Ce Se Deplaseaza Continentele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
609 cuvinte
Nr caractere:
3 319 caractere
Marime:
9.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
continente, miscare
Predat:
la liceu
Sus!