Culturile Africii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi dezavantajata de conditiile geografice si climaterice, Africa a dat nastere unei mari diversitati de culturi si regate. Dar strainii -la inceput arabii, apoi europenii - au avut o influenta distrugatoare din ce in ce mai putemica asupra vietii din Africa.

Africa a fost probabil leaganul rasei umane. In tinuturi ca Olduvai Gorge din Tanzania au fost descoperite oase si unelte, despre care expertii afirma ca ar fi mai vechi de doua milioane de ani. Desi exista inca dispute cu privire la linia exacta de descendenta, este foarte probabil ca stramosii indepartati ai omului modem au evoluat cu foarte mult timp in urma pe continentui african.

Mult mai recent - aproximativ din anul 8000 i. e. n. - oamenii Epocii de Piatra populau intreaga Africa de Nord, pe atunci verde si fertila, dupa cum aflam din imaginile expresive pe care le-au desenat pe peretii pesterilor si ai adaposturilor de piatra. Ulterior, intre anii 4000 si 2000 i. e. n, a avut loc o modificare a climatului, pamantul s-a uscat si a aparut giganticul desert Sahara.

De atunci, noilor idei si tehnici le-au trebuit secole sa traverseze bariera desertului, ceea ce a determinat o dezvoltare lenta a teritoriilor africane aflate la sud de Sahara, intre timp Africa de Nord a devenit o parte separata a culturii mediteranene, mai intai dand nastere civilizatiei vechiului Egipt, ulterior fiiund integrata culturilor clasice (greaca si romana), iar apoi lumii islamice.

In restui Africii viata a fost puternic influentata de conditiile geografice si climaterice, care au facut comunicarea dificila si a fost continuu amenintata de boli. Printre formatiunile geografice se numarau zone intinse de desert si paduri ecuatoriale, platouri inalte de pe care raurile se pravaleau in cascade grandioase, ce le restrangeau utilitatea de cai naturale de comnert si transport. Cu toate acestea agricultura se raspindise in teritoriile africane din sudul Saharei cu mult inaintea erei noastre si aproximativ din 200 i. e. n. cunostintele despre prelucrarea metalelor erau raspandite dinspre Nord-Est; progresul agriculturii in Sud era extrem de lent, dar cu toate acestea in 1200 e. n. doar pigmeii si locuitorii tufisurilor mai traiau in Epoca de Piatra. Totusi, tehnicile agricole au ramas primitive, iar roata si plugul erau practic inexistente in culturile bastinase africane.

Valea Nilului era linia principala de comunicatie intre Nord si Sud, motiv pentru care nu e deloc surprinzator faptul ca primele culturi non-mediteranene importante ale Africii au aparut pe pamantul kusilor, in sudul Egiptului, unde astazi se intinde Sudanul. In 1000 i. e. n. Kus a devenit regat independent avand capitala proprie la Napata (kusifii sunt numiti cateodata si napatieni). La sfarsitul secolului VIII i. e. n. a devenit destul de putemic pentru a cuceri Egiptui si si-a intemeiat propria dinastie de faraoni, alungata abia in 680 de catre asirieni.

Acest conflict a avut si o influenta pozitiva, kusirii invatand de la asirieni tehnica ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Culturile Africii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 203 cuvinte
Nr caractere:
11 831 caractere
Marime:
13.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
africa, cultura
Predat:
la liceu
Sus!