Cultura în Australia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Elementele culturii australiene

Cultura din Australia este în esenţă o cultură occidentală influenţată de geografia unică a continentului australian, de pătrunderea diverșilor băștinași și a popoarelor ce colonizau insulele dinspre Strâmtoarea Torres, de colonizarea britanică, care a început în 1788, și de diferitele valuri de popoare migratoare multi-etnice care au pătrus mai apoi.

Predominanța limbii engleze, existența unui sistem democratic bazat pe modelul Guvernului britanic și pe tradișiile federaliste și constituționaliste americane, dominanța creștinismului și popularitatea sporturilor, precum cricket-ul și rugby-ul, evidențiază existența unui patrimoniu anglo-celtic.

În ciuda celor două secole de colonizare britanică, cultura australiană s-a dezvoltat în mod semnificativ, formând o cultură distinctă. Se presupune că aborigienii au ajuns pe teritoriul australiei încă de acum 60.000 de ani și dovezile de artă și cultură aborigiană datează de cel puțin 30.000 de ani. Odată cu primii deținuți ajunși la Sydney în 1788 , mai multe state și teritorii au pătruns în calitate de colonii penale.

Povestirile cu haiduci, precum haiducul Ned kelly, au dăinuit atât în domeniul muzicii, cît și în domeniul cinematografiei și al literaturii. Goana după aur din anii 1850 din Australia a adus nu numai belșug, dar și noi tensiuni sociale, inclusiv revolta minerilor din Eureka Stockade. Coloniile stabilite aici alegeau parlamentele și drepturile muncitorilor și ale femeilor înaintea majorității Occidentului.

Confederația din 1901 a evidențiat un sentiment mai puternic de identitate națională, care s-a dezolvatat în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, așa cum se poate observa și în lucrările pictorilor școlii Heidelberg, și în operele scriitorilor, cum ar fi Banjo Paterson, Henry Lawson sau Dorothea Mackellar.

Cele două războaie mondiale au alterat profund sentimentul identității naționale australiene, Primul Război Mondial introducând legendara ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps), iar în cel de-al Doilea Război Mondial, Marea Brtanie a comportat o reorientare către Statele Unite ca fiind cel mai important aliat. După cel de-al doilea război, aproximativ 6,5 milioane de emigranși din 200 de țări au adus o imensă diversitate, iar australienii au devenit din ce în ce mai conștienși de apropierea lor de Asia.

Egalitarismul, informalitatea și lipsa simțului umorului au fost teme dezbătute de temele culturale, exemplificate prin lucrări de CJ Dennis, Barry Humphries și Paul Hogan.

Fascinația legată de Outback-ul (zona vastă, îndepărtată și aridă a Australiei) a persistat în arta și cultura australiană, iar agricultura a fost un sector economic important, în ciuda faptului că națiunea se urbaniza masiv în secolul XX.

Două treimi din populație locuiesc în orașele mari, de-a lungul coastei, orașe care au atras un număr mare de imigranți, și uneori au asimilat aspectele legate de culturile lor în sistemul cultural australian.

Orașele mari găzduiesc instituții culturale de renume internațional, precum Opera din Sydney și Galeria Națională de artă Victoria.

Australia a contribuit cu mulți interpreți muzicali și actori pe plan internațional, de la formația AC/DC, la soprana Joan Sutherland, și actori hollywoodieni precum Geoffrey Rush și Nicole Kidman.

Australienii se mai mândresc și cu o largă varietate de sporturi, printre care fotbalul australian și exoticul surf-ing.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura in Australia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 293 cuvinte
Nr caractere:
17 101 caractere
Marime:
23.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!