Previzualizare referat:

Extras din referat:

Meteorul este de fapt un fenomen ceresc si atmonsferic, care consta in aparitia pe cer, noaptea mai ales, a unui punct luminos care se misca cu o viteza mare. Acest lucru este provocat de patrunderea in atmonsfera a particulelor solide din spatiul interplanetar, care prin frecare cu aierul, sunt volatilizate, ajungind numai rareori sub forma de meteoriti.

Depe pamint se vad anual circa 4 miliarde de meteori. Mai frecventi sunt la anumite date ale anului. Meteorit este un corp solid din spatiul interplanetar, care strabate atmonsfera pamintului, ajungind pina la sol. Masa meteoritilor variaza de la citeva grame pina la zeci si sute de tone, dimiensiunile lor variaza de la citiva milimetri pina la zeci de metri. Meteoritii constituiti in special din fier se numesc siderite, cei care contin silicati si au forma unei pietre se numesc aieroliti, iar meteoritii care au un aspect sticlos de culoarea negru-verzuie, poarta numele de tectile. Pe locurile unde cad marii meteoriti, se formeaza cratere. Masa corpurilor meteoritice care cad pe pamint zilnic este de aproximativ 10-20 tone. Pimantul se intersecteaza in fiecare zi cu o multime de fragmente pe care le atrage. Cele mai mici ard complet, si cad pe sol sub forma unor pulberi foarte fine. Arzind, aceste fragmente formeaza pe cer trene luminoase si foarte frumoase, meteorii, numiti si stele cazatoare. Fragmentele mai mari exploadeaza uneori in atmonsfera, dar nu ard in intregime. Aele se gasesc sub forma de meteoriti.

Unii savanti cred ca prabusirea unui meteorit enorm a fost fenomenul care a provocat, cu 65 milioane de ani in urma, disparitia unor specii de animale, in special a dinozaurilor. In anumite perioade ale anului, de exemplu in jurul de 12 august sau 9 octombrie, pamintul traverseaza orbitele unor comete, de-a lungul carora au avut loc acumulari de fragmente. In timp ce traverseaza atmonsfera terestra, aceste fragmente formeaza stele cazatoare, in numar mare, incit spunem ca are loc o ploaie de stele cazatoare. S-a calculat ca masa pamintului creste in fiecare an cu aproximativ 10 000 tone, datorita materiei meteoritice. Imaginati-va o minge de tenis mergand cu 30000 mile pe ora. Atat de mari si de rapizi sunt multi dintre meteoriti.

Desi unii sunt mai mari de atat, majoritatea sunt asemanatori granulelor de nisip. Cei mai mari meteoriti sunt de obicei bucati rupte din asteroizi sau alte planete. Cand acestia intra in atmosfera, meteoritii se freaca cu particulele de aer, se incalzesc pana la peste 3000 grade F. Aceasta caldura vaporizeaza majoritatea meteoritilor. Obiectele extraterestre ce lovesc Pamantul, formeaza cratere de 12 pana la 20 ori mai mari decat marimea lor. In vremurile stravechi, obiectele de pe cerul noptii au condus la superstitii si au fost asociate cu zeitati. Meteoritii erau considerati cadouri de la zei. Altii credeau ca zeii isi manifestau astfel furia. Pana in secolul al ...

Bibliografie:

- Internetul

- Universul , compartimentul asteroizi si comete

- Ghidul cosmosului , de Ion Corvin Singerozan

- Calatorie in univers , de I.M.Stefan

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cometele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 957 cuvinte
Nr caractere:
14 894 caractere
Marime:
64.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
comete, geografie
Predat:
la liceu
Sus!