Clima României

Extras din referat:

Coordonate geografice: 46 00 N, 25 00 E

Referinte de harta: Europa

Suprafata:

total: 238.391 km2

pamant: 231.231 km2

apa: 7.160 km2

Pozitionare: Sud-estul Europei, la granita cu Marea Neagra, intre Bulgaria si Ucraina

Granita:

total: 2.508 km2

tari vecine: Bulgaria 608 km, Ungaria 443 km, Republica Moldova 450 km, Serbia si Muntenegru 476 km (toata frontiera cu Serbia), Ucraina (nord) 362 km, Ucraina (est) 169 km

Linie de coasta: 225 km

Revendicari maritime:

zona contigioasa: 24 nm

platforma continentala: pana la 200 m sub nivelul marii

zona economica exclusiva: 200 nm

ape teritoriale: 12 nm

Climat: temperat; ierni reci, innorate cu ninsori si ceata frecvente; veri insorite cu ploi si furtuni frecvente

Teren: Campia Transilvaniei este separata de Podisul Moldovei prin Carpatii Orientali si de Campia Romana prin Carpatii Meridionali (Alpii Transilvaneni)

Extremele altitudinii:

cel mai scund punct: Marea Neagra, 0 m

cel mai inalt punct: Vf. Moldoveanu, 2.544 m

Resurse naturale: petrol (resurse in scadere), cherestea, gaze naturale, carbune, sare, teren arabil, hidroputere

Folosirea terenurilor:

teren arabil: 41%

semanaturi permanente: 3%

pasuni permanente: 21%

paduri: 29%

altele: 6% (estimativ, 1993)

terenuri irigate: 31.020 km2 (estimativ, 1993)

Riscuri naturale: cutremure mai severe in sud si sud-est; structurile geologice si climatul provoaca alunecari de teren

Mediu inconjurator - probleme curente: eroziune a solului si degradare; poluare a apei; poluare a aerului in sud din motive industriale; contaminare a Deltei Dunarii

Mediu inconjurator - intelegeri internationale:

partasa la: Poluarea Aerului, Tratatul Antarctic, Biodiversitate, Schimbarea Climatului, Desertificare, Specii pe cale de Disparitie, Modificari ale Mediului Inconjurator, Risc de Dezastru Natural, Legea Marii, Interzicerea Testului Nuclear, Protejarea Stratului de Ozon, Poluarea provocata de Vase, Delte

semnate, dar inca nu ratificate: Poluarea Aerului - Poluanti Organici Persistenti, Protocolul pentru Mediul Antarctic, Protocolul de la Kyoto pentru Schimbarea Climatului

Geografie - nota: controleaza cea mai usor de traversat ruta intre Balcani, Republica Moldova si Ucraina

CLIMA (descriere scurta)

Pe ansamblu clima Parcul Natural Portile de Fier se incadreaza in zona temperat continentala cu influente mediteraneene ce sunt resimtite atat datorita advectiilor frecvente de aer mai cald si umed de origine mediteraneana din vest cat si datorita advectiilor de aer tropical din sud-vest.

Climatul Romaniei este un climat de tip continental moderat. Particularitatile fizice si geografice ale tarii precum si pozitia sa in mijlocul continentului permit sa se individualizeze un climat de tip "danubian". El constituie o tranzitie in acelasi timp termica si higrometrica intre climatul mediteranean si climatul mai rece la nord si intre climatul de vest, mai umid si est, mai arid.

Fiind situata pe jumatate in peninsula Balcanica si acoperind o suprafata eliptica, de 237.499 km2, Romania ocupa mare parte din bazinul inferior al raului Dunare si regiunile din estul bazinului de mijloc al acestui rau. Se afla atat la sudul, cat si la nordul Muntilor Carpati, care formeaza bariera naturala intre bazinele Dunarii.

Amplasarea Romaniei ii da un climat continental, in special in Vechiul Regat (la est si la sud de Carpatii Meridionali) si mai putin in Transilvania, unde climatul este mai mult moderat. O iarna lunga si severa (decembrie - martie), o vara fierbinte (aprilie - iulie), si o toamna prelungita (august - noiembrie) sunt principalele anotimpuri, cu o tranzitie rapida din primavara in vara. In Bucuresti, temperatura minima zilnica in ianuarie este in jur de -7?C, iar maxima zilnica din iulie este de 39?C.

CLIMA (descriere detaliata)

Clima Romaniei este determinata in primul rand de pozitia ei pe glob, la jumatatea distantei dintre pol si ecuator, fiind strabatuta de paralela de 45o, precum si de pozitia sa geografica pe continent, la aproximativ 2000 km de Oceanul Atlantic, 1000 km de Marea Baltica, 400 km de Marea Adriatica si riverana cu Marea Neagra. Aceste particularitati confera climei un caracter temperat continental. Masele de aer dirijate spre teritoriul Romaniei in diferite contexte sinoptice, evolueaza intr-o gama foarte ampla mergand de la cele arctice, pana la cele tropicale (sahariene)cea ce confera climei un caracter de tranzitie. De asemenea, instabilitatea raporturilor dintre principalii centri barici determina variatii importante in durata mentinerii unui anumit context meteorologic; astfel se pot inregistra atat durate insemnate cu circulatie ciclonica aducatoare de precipitatii abundente si perioade importante cu regim anticilonic specific manifestarii fenomenului de seceta, cat si treceri rapide de la regimul anticiclonic la circulatia ciclonica si invers cu modificarile aferente in starea timpului.

Bibliografie:

www.inmh.ro, internet, carti de specializare, atlasulul climatic detaliat oferit de Teora.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clima Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Nr cuvinte:
2 941 cuvinte
Nr caractere:
16 701 caractere
Marime:
352.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, geografie, romania
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!