Civilizatii In Paleolitic Si Mezolitic

Extras din referat:

In intreaga evolutie geologica a Terrei (precambrian, primar, secundar, tertiar, cuaternar) societatea romaneasca acopera doar infirma parte care cuprinde sfarsitul tertiarului (pliocenul) si cuaternarul.

Omul in evolutia sa a trait in doua aspecte climatice diferite: perioada glaciara (pleistocenul) si perioada post-glaciara (holocenul). Cea mai mare parte a evolutiei umane s-a derulat in paleolitic, adica in perioada glaciara.

Prepaleoliticul (cca. 4000000 2500000 ani) este caracteristic pentru perioada de dinaintea confectionarii si utilizarii utilajului litic, fiind reprezentata prin asa-numita cultura osteo-donto-keratica (R. Dart); nu se poate afirma cu precizie ca poate fi decelata si in spatiul nostru; Paleoliticul inferior (aprox. 2500000 300000 ani) care a fost divizat in urmatoarele faze: Paleoliticul inferior timpuriu sau Protopaleoliticul (gr. pt (protos) = primul), (aprox. 2500000 - 1000000 ani), Paleoliticul inferior mijlociu (dezvoltat) (aprox. Epipaleoliticul Mezoliticul (mil. XII-IX, in Orient, si cca 10000 6000/5000 iHr in lumea europeana). Existenta extrem de indelungata a paleolitica in evolutia umana poate fi explicata prin dificultatea cu care omul a infruntat mediul ostil cu ajutorulunor unelte rudimentare.

In toata perioada paleoliticului omul era dependent de natura. Asa se putea explica faptul ca densitatea demografica era mult mai limitata, omul fiind obligat sa traiasca in zonele care ii ofereau un minim de subzistenta.

In aceasta lucrare dorim sa evidentiem aparitia si evolutia omului in spatiul carpato danubiano pontic. Vom incerca aceasta prezentare prin evidentierea unor descoperiri arheologice. Vom vorbi in special despre modul de viata al fiecarei culturi si despre uneltele pe care le foloseau acestea.

Printre marii pioneri ai descoperirilor arheologice in privinta paleoliticului si printre cei care au emis ipoteze in privinta culturilor care au trait in acele vremuri putem enumera persoane ca: H. Delporte, C. S. Nicolaescu Plopsor, Dardu Nicolaescu Plopsor, V. Teodorescu, B. Klima, L. Lakey si multi altii.

La inceputul perioadei se plaseaza cele mai vechi descoperiri care ar putea fi eventual legate de o activitate umana constienta. Astefel in clubul fosilier de la Bugiulesti (Valea lui Grauceanu), din bazinul Oltetului, s-a gasit un complex cu urme osteologice (fara conexiune anatomica integrala), provendind de la 30 animale specifice faunei din etajulvillanfranchian, alaturi de care erau si pietre, ajunse artificial in acest loc fara panta accentuata (deci nu prin rulare naturala de catre ape). Multe oase erau sparte intr-un mod intentionat, probabil pentru extragerea maduvei, iar despre unele oase s-a afirmat ca puteau fi folosite ca zdrobitoare su impungatoare. Descoperitorul (paleoliticianul) C. S. Nicolaescu Plopsor a considerat ca ne aflam in fata urmelor unei tabere primitive de vanatori. Acestia traiau din haituirea animalelor ce veneau sa se adape in delta pe ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Nr cuvinte:
2 104 cuvinte
Nr caractere:
12 417 caractere
Marime:
18.15 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
epoca, era, civilizatii
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Civilizatii In Paleolitic Si Mezolitic
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
In cele sapte sali de expozitie, sectia de preistorie si istorie veche a Muzeului de Istorie a...
Este printre cele mai vechi vestigi ale existentei si ale activitatii umane gasite pe teritoriul...
INTRODUCERE Cursul de Preistorie si Arheologie se adreseaza studentilor din anul I,...
1. Concepte si metode in evolutionism 1.1. Concepte Studiul evolutiei ca fenomen a necesitat...
Stiinta economica este stiinta (sistemul de stiinte) care studiaza relatiile de productie in...
Sus!