Civilizația arabă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumirea continentului este foarte veche. Numele lui este derivat probabil din asirianul asu care inseamna rasarit , iar el a fost folosit la inceput de vechii greci pentru a desemna regiunea aflata la est de tara lor. Dupa unele aprecieri, acest nume l-a primit initial campia din jurul Efesului, dar a fost extinsa in Anatolia de astazi si apoi a primit denumirea intregului continent Din punctul de vedere al pozitiei geografice, Asia este asezata aproape in intregime in emisfera nordica, patrunzand insa prin arhipelagul indonezian dincolo de Ecuator pana la 1 16? latitudine sudica in insula Roti, iar latitudinea nordica de 79 14? in capul Celiuskin din Rusia. Pe longitudine, Asia este asezata intre 26 longitudine vestica in capul Baba din Anatolia si 169 40? longitudine estica in capul Dejnev din Peninsula Ciucilor (apartine Rusiei). Distantele dintre punctele extreme sunt de circa 7 800 km de la nord la sud si de circa 10 000 km de la vest la est.

Asia este inconjurata din trei parti de apele oceanului planetar, in nord-vest limita fiind oarecum conventionala pe linia Muntilor Urali, fluviul Ural, Marea Caspica. Muntii Caucaz reprezinta limita care o separa de Europa si cu care formeaza o singura masa de uscat numita Eurasia. Pana in 1869 Asia era legata prin istmul Suez de Africa, dand unitate deplina Lumii Vechi.

In nord, Asia este scaldata de apele marilor componente Oceanului Arctic- marile Kara, Laptev, Siberiei de Est, Ciucilor, in est de apele Oceanului Pacific- marile Bering, Ohotsk, Japoniei, Chinei de Est si Chinei de Sud, in sud-est de marile care fac legatura dintre oceanele Pacific si Indian- marile Timor, Arafura si Banda, iar in sud de Oceanul Indian-prin Marea Arabiei, Golful Persic, Golful Aden si Marea Rosie.

In vest, pe o scurta portiune este scaldata de apele marilor Mediterana, Egee, Marmara si Marea Neagra.

Asia are un relief in general inalt, avand punctul cel mai inalt de pe Terra in varful Chomolungma-8 848 m din masivul Everest al Muntilor Himalaya, dar si punctul cel mai coborat al scoartei terestre, in zona Marii Moarte, cu -395m sub oceanul planetar. Podisurile sunt unitatea de relief cea mai raspandita (44, 6% din suprafata Asiei), muntii detin 29, 2%, iar campiile reprezinta 26, 2% din intreaga suprafata.

Distributia acestor unitati este legata de evolutia geologica a Asiei. Unitatile de podis si partial cele de campie sunt legate de scuturile (platformele) precambriene care in timp au fost sudate intre ele prin intermediul orogenezelor, din Paleozoic (caledonice si hercinice) si Mezozoic, dar mai ales a celor tertiare, sincrone cu cele alpine din Europa. In urma acestor ultime miscari orogenice a rezultat unul din cele mai lungi sisteme muntoase de pe Terra, care porneste din sudul Marii Negre si tine pana in arhipelagul indonezian. Orogeneza tertiara a unit platformele precambriene din nord, siberiana si chineza, completate cu formatiuni mai noi (paleozoice si mezozoice), cu cele din sud, platformele ...

Bibliografie:

1. Statele lumii-Horia C. Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae, Nicolae Steflea ; coordonator stiintific-Mircea Malita ; Editura Stiintifica si Enciclopedica; Bucuresti; 1985.

2. Larousse. Mica enciclopedie de geografie ; 1997.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatia Araba.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
14 408 cuvinte
Nr caractere:
85 887 caractere
Marime:
83.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asezare, clima, arabi
Predat:
la liceu
Sus!