Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vecini : Libia(N)

Sudan(E)

Republica Central Africana(S)

Camerun si Nigeria(SV)

Niger(V)

Ciad (araba: ???? / Tasad, franceza Tchad) sau Republica Ciad este o tara situata in centrul Africii. Capitala Ciadului este orasul N'Djamena.

Datorita distantei mari fata de ocean si climatului preponderent desertic este deseori numita ,,Inima moarta a Africii". Ciadul este divizat in 3 mari regiuni: una desertica in zona de nord, o regiune Sahel arida in centru si o zona fertila in sudul tarii. Lacul Ciad, dupa care a fost denumita tara, este cea mai mare intindere de apa din tara si a doua ca marime din Africa. Cel mai inalt punct este Emi Koussi(in Sahara). Ciad adaposteste peste 200 de grupuri etnice si lingvistice diferite. Islamul este cea mai practicata religie.

Cuprins

[ascunde]-

-1 Istorie

- 2 Politica

- 3 Diviziuni administrative

- 4 Geografie

- 5 Economie

- 6 Demografie si vegetatie

- 7 Cultura

Istorie

Chad (in araba, ???? (Tsad); in franceza, Tchad), oficial Republica Ciad, este o tara fara iesire la mare din Africa Centrala. Se invecineaza cu Libia la nord, cu Sudan la est, cu Republica Cetrafricana la sud, cu Camerun si Nigeria la sud-vest, respectiv cu Niger la vest. Datorita departarii considerabile fata de mare si climatului sau desertic, despre Ciad se spune uneori ca ar fi "Inima moarta a Africii".Istoria Ciadului demonstreaza prin gravurile de pe stranci si prin desenele rupestre ca inaintea extinderii Saharei, in urma cu 7.000 de ani, aici locuiau populatii preistorice. Drumurile de caravane care ajungeau in Africa, venind dinspre Marea Mediterana si de-a lungul Saharei, incepand din sec al XI-lea, au dus la intemeierea, in jurul lacului Ciad, a numeroase regate. Acestea au fost intr-o continua dezvoltare, pana cand puterile coloniale europene au manifestat interes fata de zonele din interiorul Africii. Francezii au fost primii care au patruns pe teritoriul Ciadului de azi, transformandu-l in colonia lor, inca din anul 1900. Franta cucereste teritoriul in 1920 si il incorporeaza ca parte a Africii Ecuatoriale Franceze. Colonistii au privit tara initial ca o sursa neimportanta de mana de lucru, deoarece muncitorii erau necalificati. In 1929 porneste o productie importanta de bumbac. Erau putini care se ocupau de administratia coloniei si doar sudul tarii era condus corespunzator. Sistemul educational a suferit mult din aceasta cauza. Ciadul isi castiga independenta in 1960, sub conducerea lui Francois Tombalbaye, care devine primul presedinte al tarii. Datorita politicii sale radicale, musulmanii pornesc in 1965 un razboi civil. In 1975 este omorat, dar razboiul continua pana in 1979 cand rebelii cuceresc capitala si pun capat dominatiei celor din sud. Cu toate acestea comandantii rebelilor au continuat sa lupte unii impotriva altora pana cand Hissene Habre si-a invins adversarii. A fost expulzat din tara in 1990 de catre generalul sau, Idriss Deby. Ciadienii au adoptat o noua constitutie prin referendum si in 1996 Deby a castigat cu usurinta alegerile, devenind presedinte. A castigat si un al doilea mandat, in 2001. In 2003 a inceput expoatarea petroliere in tara, ceea ce a adus speranta ca in tara va fi pace si prosperitate. In mod contrar, in tara a inceput un nou razboi civil. Presedintele a modificat constitutia, schimband legea prin care conducaorul avea doar 2 mandate posibile, si in 2006 a castigat cel de al treilea mandat.

Politica

Diviziuni administrative

Geografie

Economie

In ciuda resurselor naturale remarcabile ale tarii, economia Ciadului este una dintre cele mai sarace ale lumii. Ciadul este a 5-a cea mai saraca tara din lume, iar nivelul de trai al populatiei printre cele mai scazute. Printre factorii generali care determina aceasta situatie extrem de precara, se pot enumera: izolarea geografica a tarii, infrastructura aproape inexistenta si situatia politica extrem de instabila din ultimele decenii care au urmat independentei Ciadului(1960). In 1987 Ciad avea doar 30 km de drum asfaltat. Au fost aprobate noi proiecte si s-a ajuns la 550 km de drum asfaltat in 2004. Drumurile sunt deseori impracticabile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciad.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
118 pagini
Imagini extrase:
218 imagini
Nr cuvinte:
88 631 cuvinte
Nr caractere:
516 771 caractere
Marime:
1.14MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
factori geopolitici, demografie, relief, clima, fauna, flora, guvernare, traditii, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!