Previzualizare referat:

Extras din referat:

Chile, o republica in sud-vestul Americii de Sud, are ca vecini la nord pe Peru, la est Bolivia si Argentina, si la sud si vest oceanul Pacific. Are de la nord la sud o lungime a coastei de 4. 270 km aproape 2. 650 mile, dar latimea medie nu depaseste 180 km. Arhipelagurile se extind pe coasta sudica a coastei chiliene de la insula Chiloe pana la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. Printre aceste arhipelaguri si insule cele mai importante sunt: arhipelagul Chonos, insula Wellington, portiunea vestica a Tierrei del Fuego, insulele Juan Fernandez, insulele estice. suprafata tarii este de 756. 626 km patrati sau 292. 135 mile patrate. Chile de asemenea detine o sectiune din Antarctica. Capitala orasului si cel mai mare oras este Santiago.

Chile poate fi impartita longitudinal in trei zone topografice: cordiliera inalta a Anzilor la est, muntii de coasta, si zona podisului. Latitudinal se disting trei zone climatice: cea nordica arida, una centrala mediteraneana, si una sudica temperat oceanica. Anzii sunt mai mari in regiunea nordica formand podisuri intinse si au multe varfuri ce depasesc 6. 100 m sau 20. 000 de picioare in inaltime. Varful cel mai inalt al tarii, este Ojos del Salado ce are 6. 880m sau 22-572 picioare in inaltime, se gaseste la granita cu Argentina. Zona podisului este ocupata de marele desert Atacama, ce are un sol bogat in nitrati si bogat in depozite minerale.

In regiunea centrala exista o depresiune, cunoscuta ca depresiunea centrala, aproape 1. 000 de km lunga. Depresiunea are o latime de la 40 la 80 de km, si este zona cea mai populata a tarii.

Zona roditoare dintre raurile Aconcagua si Biobio, este inima agriculturala a tarii.

Anzii centrali sunt mai mici in latime si mai mici in inaltime decat cei din nord.

Regiunea sudica este o depresiune interioara; se afla mai jos de nivelul marii la Puerto Montt. Lanturile lungi de insule de langa coasta chiliana nu sunt altceva decat varfurile muntilor acvatici. Tarmul aici este intesat cu numeroase fiorduri. Anzii sudici au o inaltime ce depaseste rareori 1. 800 metri. Chile se gaseste intr-o zona instabila si este predispusa la cutremure si eruptii vulcanice.

Multe dintre raurile chiliene sunt relativ scurte, in general izvorand din Anzii si varsandu-se in Oc. Pacific. In regiunile nordice si centrale raurile sunt alimentate in primul rand de zapada permanenta ce acopera Anzii. Cele mai importante rauri de la nord la sud sunt: Loa, Elqui, Aconcagua, Maipo, Maule, Biobio. Desi limitate pentru navigatie datorita numeroaselor cascade, raurile sunt vitale pentru irigatie si potentialul hidro energetic.

Datorita lungimi mai latitudinale, Chile are mai o diversitate de climate. In general temperaturile sunt moderate datorita influentelor oceanice.

Regiunea nordica este aproape toata desertica si este una dintre zonele cele mai uscate de pe glob. Temperaturile oarecum sunt moderate la tarm datorita curentului rece Peru. Temperatura medie in Antofagasta ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 047 cuvinte
Nr caractere:
10 700 caractere
Marime:
895.49 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
chile, geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Chile
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Chile Chile is a country of startling contrasts and extreme beauty, with attractions ranging...
Chile comprende una larga y estrecha franja de tierra conocida como Chile continental, entre el...
The Republic of Chile is a country of contrasts and extreme beauty, with attractions ranging from...
I. Localizare geografica Este cel mai mare oras din Chile, si totodata capitala statului si se...
1. Argument Am ales sa tratam problema pensiilor in lume, avand ca sistem de referinta sistemul...
Sus!