Cetatea Soroca

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cetatea Soroca este o cetate moldoveneasca din secolul XV, intemeiata de Stefan cel Mare, in fata vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortarete genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruita ulterior de catre Petru Rares, care a reconstruit zidurile in piatra.

Cateva izvoare istorice mentioneaza ridicarea unor cetati pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatra, in scaunul carora se aseaza parcalabi si mari capitani de Hotin, Soroca, Orhei, Tighina si Cetatea Alba. Se presupune ca la Soroca a fost inaltata o cetate din lemn si pamant, a unei palanci sau poate chiar posade in primul sfert al secolului XV, dar cu o prima mentiune documentara la 12 iulie 1499 prin primul ei parcalab Coste.

Dupa ridicarea puternicei fortificatii, orasul Soroca incepe sa creasca in importanta avand o functie administrativa si comerciala prin punctul vamal instalat aici. Totodata prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se incerca crearea unui nou centru de greutate a retelei urbane moldovenesti si in special a comertului de tranzit, dupa pierderea cetatilor din sudul Moldovei.

Cetatea si tinutul Soroca, a carei personalitate istorica si geografica apare deja definitiv fixata la sfarsitul secolului XV ar rezulta din necesitatea organizarii:

- unei frontiere politice in cursul de mijloc al fluviului Nistru pe portiunea Naslavcea - Vadu Rascu;

- unei circulatii comerciale aflate sub protectia Cetatii Soroca;

- unei vieti economice a tinutului Soroca din a carei activitate economica isi avea existenta populatia tinutului.

castelul nostru Soroca, care ne apara de pagani

Padurea Domneasca

Cea mai mare rezervatie stiintifica din Moldova se gaseste in lunca Prutului de Mijloc, intr-o zona cunoscuta drept "Padurea Domneasca", la cca 185 km de Chisinau. De-a lungul raului, pe un vast teritoriu, se intinde o padure reprezentativa de lunca cu specii caracteristice acestui mediu: salcii, plopi, stejari, fagi etc. In aceasta rezervatie o colonie de egrete cuibaresc nu in stufarii si tufisuri de rogoz, ci pe arbori, ocupand o suprafata considerabila.

Localnicii numesc acest loc "Tara batlanilor", un adevarat paradis pentru aceste pasari incluse in Cartea Rosie. O alta curiozitate se gaseste intr-o alta extrema a rezervatiei actuale, care se numeste "Suta de movile". Pana acum taina celor cateva mii de movile aranjate in randuri paralele pe malul stang al Prutului nu este explicata. Sa fie mormintele unor osteni doborati in numeroasele lupte duse prin aceste locuri din cele mai vechi timpuri- Sau movilele sunt niste recifi coralieri fosili acoperiti cu pamant- Poate este cazul unor erodari selective ale solului din lunca Prutului- De fapt fiecare vizitator poate propune versiunea sa.

Administratia rezervatiei "Padurea Domneasca" incurajeaza turistii sa viziteze toltrele din imprejurimi cu pesteri stravechi, cel mai mare lac din Moldova Costesti-Stanca, cateva localitati satesti vechi din zona si cateva biserici din lemn, pastrate aici de doua-trei secole

Pestera "Emil Racovita"

Una dintre cele mai mari pesteri din lume se gaseste in rocile de gips din satul Criva, judetul Edinet (cca 265 km nord de Chisinau). Are o lungime a galeriilor subterane de peste 89000 m si e dezvoltata in cateva nivele. Acest fapt o plaseaza pe locul trei printre pesterile din gipsuri si pe locul 8 in topul general al subteranelor gigantice de pe planeta. Pestera a fost descoperita in 1959 in urma unei explozii in cariera de gips de la Criva. Dupa ce s-a eliberat de apele subterane caverna a fost cartografiata de speologi. Ei au descoperit aici sali foarte mari: "Sala Cenusaresei", "Sala cu coloane", "Sala Daciei", "Sala de o suta de metri" si galerii numeroase, ce alcatuiesc adevarate labirinturi subterane, in care te poti pierde lesne, ca pana la urma sa gasesti cu greu unica iesire spre lumina zilei. In caverna sunt doua fantani mari care fac legatura dintre diferite nivele subterane, unele galerii fiind inundate permanent de apele abundente in pestera. Au mai fost descoperite circa 20 de lacuri subterane: "Lacul albastru", "Lacul Dinozaurilor", "Lacul Nautilus" s.a., apa carora, dupa cum au aratat analizele hidro-chimice, au un continut bogat de saruri minerale care au un efect curativ asupra organismului uman. Inca o curiozitate inexplicabila a pesterii "E. Racovita" este si faptul ca fiecare sala si galerie subterana este captusita cu argile fine de diverse nuante de culori: verde, albastru, rosu, negru, alb etc. Speologii amatori au facut pe anumite trasee subterane figurine ciudate din argila, care mai servesc si drept indicatoare ingenioase spre diferite sali si labirinturi interesante pentru vizite.

Pestera poate fi vizitata in grupuri mici numai cu ghid-speolog experimentat. Fiecare persoana trebuie sa fie dotata cu echipament speologic.

Traseele subterane nu sunt marcate.

Parcul Taul

Cel mai mare parc din Moldova se gaseste in mijlocul satului Taul, la cca 200 km nord de Chisinau. Parcul a fost amenajat la inceputul sec. XX in preajma conacului familiei Pommer Parcul reprezinta una dintre cele mai reusite lucrari ale arhitectului-peisagist, apreciat de societatea inalta de atunci, I. Vladislavschi-Padalco. Teritoriul parcului a fost proiectat intr-o asa maniera, incat principalele compozitii se succeda parca in trepte rand pe rand de-a lungul aleelor, ce duc linistite intr-o vale pitoreasca spre un lac mic. Colectia dendrologica reprezinta circa 150 de specii de arbori, arbusti si liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice. Parcul conventional este impartit in partea superioara, unde se gaseste resedinta rurala a boierului Pommer, o retea deasa de alei cu compozitii floristice diferite, si partea de jos, care aminteste mai degraba o padure cu palcuri de arbori caracteristici diferitor zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, parcul Taul are si o retea impresionanta de alei, cararui si drumuri de peste 12,5 km. Accesul vizitatorilor in parc este liber.

Beciurile Cricova

In Antichitate, dar si la debutul secolului informational, Beciurile Cricova ar putea pe drept predinde de a fi inscrise in rindul celor mai fascinante minuni ale lumii. Fiind amplasate sub intregul orasel Cricova, ele reprezinta un adevarat oras subteran. Prospecte, strazi, stradele Doar denumirile pe care le poarta sunt putin obisnuite: Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote, Sauvignon Fiecarei strazi ii corespunde, astfel, numele vinului care se pastreaza in nisele adiacente.

Aparute in urma activitatii extractive istorice din aceste locuri, Beciurile Cricova sunt, de fapt, foste mine de piatra de constructie. O mare parte din cladiri din Cricova, Chisinau, Balti si alte orase ale Republicii au fost construite anume din calcarul extras aici. In unele brate ale galeriilor excavatiile sunt inca in plina functiune, astfel incit acest imens oras subteran continua sa creasca!

Fiind zamislit ca o intreprindere de producere a vinurilor de elita in baza tehnologiilor clasice europene, Combinatul "Cricova" a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de 60 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramane constanta, in jur la +12 - +14?C, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale exclusiv optimale este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

Legea fundamentala de "nastere" a vinurilor de marca si mai cu seama a celor de colectie,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatea Soroca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 848 cuvinte
Nr caractere:
20 950 caractere
Marime:
3.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
potential turistic, localizare, monument
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Leonid Ostrofet
Sus!