Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceahlaul propriu-zis se inalta ca un bloc pana la 1900m, deasupra ansamblului de culmi de flis, mai scunde, ce-l inconjoara si pe care le depaseste cu circa 400-500m. datorita acestei situatii, silueta lui cu aspect de cetate medievala cu ziduri inalte si tunuri de aparare se poate vedea de la distante foarte mari. La apus de soare, pet imp senin, poate fi vazut chiar din orasul Iasi, situate la 120km departare.

In etapa actuala de evolutie a peisajului masivului Ceahlau, hidrografia este reprezentata de o retea densa de rauri, cu o dispozitie divergenta care apartine aproape in intregime sistemului hidrografic al Bistritei. Lungimea retelei hidrografice pernmanente este de 81km dar si vaile cu scurgere temporara au o frecventa mare. Cea mai importanta apa din Ceahlau este Bicazul care izvoraste sub numele de Paraul Rosu de sub Haghimas. Pana la Lacul Rosu inclusive, valea sa e larga, cu aspect de uluc depresionar. De cum iese din lac, Bicazul se angajeaza in chei pe o distanta de circa 8km. Unul din aspectele impresionante din cuprinsul acestor chei este adancimea lor care este in medie de circa 200m. Peretii cheilor sunt verticali si foarte apropiati. Valea este atat de ingusta, incat soseaua care trece pe aici a trebuit sa fie sapata sau zidita chiar in albia raului; partea de jos a raului este totusi ceva mai larga. In cuprinsul cheilor, Bicazul primeste un numar de afluenti, ale caror vai sunt cel putin tot atat de interesante (Bicajelul, Cupasul, Laposul, Sugaul). Insa fara indoiala pe primul loc ca importanta hidrografica se situeaza Lacul Rosu, format cu peste 100 ani in urma, printr-un capriciu al naturii, adica prin prabusirea grohotisurilor adunate vreme de sute de mii de ani la poalele Muntelui Ghilcos si respective prin bararea Bicazului, la numai cativa khilometri de izvoare. Cunoscut si sub denumirea de Taul Ucigasului sau Ghilcos, dupa o legenda, in care, ca de obicei in basmele noastre, nu lipseste o zana sau o fata de o rapitoare frumusete, Lacul Rosu se inscrie, fara indoiala, printer cele mai importante puncte de atractie ale Carpatilor Rasariteni, impodobit de om cu o statiune climaterica de munte. In jurul lacului, in a carui apa limpede si adanca (circa 10 m adancime la baraj) se oglindesc uneori vilele cochete si hotelurile elegante. Pe malul lacului sunt amenajate mici plaje si un mic debarcader care te indeamna sa te lasi purtat cu barca pe unde.

Un alt lac important din zona este Lacul Izvorul Muntelui pe Bistrita, care este un lac hidroenergetic (baraj artificial) ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
421 cuvinte
Nr caractere:
2 153 caractere
Marime:
8.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ceahlau, inaltime
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Ceahlaul - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Natura poate sa-ti slujeasca de carte, de profesor, de povatuitor. Ea te cheama, ea iti procura,...
Proiectul Conservarea diversitatii biologice si reconstructia biologica a Rezervatiei Naturale...
Prin turism se intelege, in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece...
Ceahlaul este un munte imparat, este podoaba, poezia tarii, este izvorul tainic al legendelor si...
Ceahlaul propriu-zis se inalta ca un bloc pana la 1900m, deasupra ansamblului de culmi de flis,...
Sus!