Cascada Niagara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cascada Niagara se afla pe granita americano-canadiana intre lacurile Erie si Ontario.

Apele lacului Erie, care acumuleaza curentii dinspre lacurile Huron, Superior si Michigan, curg prin albia raului Niagara cu un debit mediu de 5, 7 milioane litri pe secunda. Cand acesta ajunge la cascada Niagara raul se imparte in doua, o parte spre cascadele americane si cealalta parte mai mare spre cascada Horseshoe, generand un impresionant spectacol de curcubee in ceata de aburi albi.

Azi nu mai exista oameni atat de curajosi incat sa sara de pe cascada Niagara cu butoaiele. Bucatile uriase de piatra ce s-au desprins de buza cascadei inainte de cel de-al doilea razboi mondial au facut dintr-o astfel de incercare una sinucigasa. Prabusirea colosilor de piatra a sugerat si modul de creare a cascadei si felul in care ea va fi distrusa. De fiecare data cand muchia se rupe, cascada se deplaseaza in amonte. In final, aceasta nu va mai exista.

Aceste caderi de apa au ajuns probabil in stadiul actual acum aproape 700 de ani cand insula Goat le-a impartit in doua cascade distincte. La est de aceasta insula impadurita, de partea Statelor Unite se gasesc cascadele americane: 56 m inaltime si 323 m latime, aceste cascade suporta mai putin de 10 procente din apele fluviului Niagara. Celelalte navalesc peste cascada Horseshoe de partea canadiana: 54 m inaltime, aceasta cascada are o lungime de 675 m si este in forma de potcoava. Datorita faptului ca raul este mai adanc de partea canadiana eroziunea este mai accentuata. Ca urmare, cascada Horseshoe s-a retras in amonte 300 de metri in ultimii 300 de ani.

Pana acum 10. 000 de ani, uriasii ghetari care acopereau o mare parte a Americii de Nord fortau apele Marilor Lacuri sa se verse spre sud in fluviul Mississippi. Cand ghetarii s-au topit la sfarsitul Erei Glaciare, s-a format fluviul Niagara. Apele sale proveneau din lacurile Superior, Huron si Michigan trecand prin lacul Erie, de-a curmezisul unui mic platou, peste o cadere abrupta in bazinul lacului Ontario.

Platoul Niagara este compus din mai multe straturi orizontale de roca de diferite feluri. La baza, peste un strat gros de lut, este un strat de gresii. Ambele tipuri de materie sunt relativ moi si deci usor erodabile. Deasupra acestora se afla dolomita, un tip de piatra calcaroasa deosebit de dura si de rezistenta la apa.

Aceasta eroziune a creat o cadere verticala peste care se napustesc apele raului Niagara. Cand greutatea dolomitei nesustinute devine prea mare, acest plafon se rupe cazand la baza cascadei sub forma unor uriase blocuri de piatra. Erodarea bazei cascadei a inceput inca de la formarea acesteia. Ca urmare aceste impresionante caderi de apa sunt la aproximativ 11 km mai in amonte fata de pozitia lor initiala.

Lacul Ontario se afla la 98 m sub nivelul lacului Erie. Lacurile sunt legate prin raul Niagara, rau care la debit maxim transporta aproximativ 415 milioane de litri pe minut. Inginerii neputand sa controleze acest urias volum ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cascada Niagara - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
6 636 caractere
Marime:
9.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
niagara, cascada
Predat:
la liceu
Sus!