California

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nume de alint: The Golden State

Motto: Eureka! (Evrika!)

Capitala: Sacramento

Cel mai mare oras: Los Angeles

California este un stat federal al Statelor Unite ale Americii. Se intinde de-a lungul jumatatii sudice a coastei de vest a Statelor Unite continentale. Cu o populatie de peste 36 de milioane de locuitori si cu o suprafata de 423.970 km 2 (vedeti cum se incadreaza 423.970 de km? in randul altor tari), California este al treilea stat ca suprafata (dupa Alaska si Texas) si cel mai populat stat al SUA.

Cele mai mari orase ale Californiei sunt Los Angeles, San Diego, San Jose si San Francisco. Este cunoscuta pentru climatul si geografia variate, cat si pentru diversitatea populatiei.

Geografia sa variaza de la coasta Pacificului la muntii Sierra Nevada in est, de la zone ale desertului Mojave in sud-est la padurile Redwood-Douglas in nord-vest. Centrul statului este dominat de Central Valley, una dintre cele mai productive zone agrare din lume.

Zona era locuita de nativii americani inca cu mult inainte ca exploratori din Europa sa inceapa a se perinda sporadic in secolul al 16-lea. Spania colonizase partial statul California de azi, la sfarsitul anilor 1700, inaintea Razboiului mexican de independenta (1810 - 1821). Dupa aceea California a facut parte din statul independent Mexico. In timpul razboiului mexican-american (1846 - 1848), colonistii americani ai regiunii s-au revoltat si au creat California Republic, un stat independent cu existenta efemera. Ca urmare a incheierii razboiului dintre Mexico si Statele Unite, zona a revenit SUA. Goana dupa aur din California (the California Gold Rush) din anul 1849 a adus o imensa populatie de imigranti, care a permis rapid, ca in 1850 California sa devina al 31-lea stat al Statelor Unite.

Central Valley

Yosemite Valley Death Valley Mount Whitney

In ciuda unei istorice si nefondate "reputatii" de a avea o "viata lejera" datorata climei extrem de blande, in realitate californienii au facut California de azi a saptea economie a lumii, contribuind cu circa 13% la produsul intern brut al Statelor Unite. Industriile predominante ale statului includ agricultura, distractiile, manufacturarea in industria usoara, turismul si mai ales industrii diversificate atat pe orizontala cat si pe verticala.

Zonele economice specializate ale statului cuprind de exemplu Hollywood (pentru distractii), California Central Valley (pentru agricultura), Silicon Valley (pentru computere si high tech) si zona viticola Wine Country.

In mijlocul statului se intinde California Central Valley, delimitata de lanturi costale muntoase in vest, Sierra Nevada in est, Cascade Range in nord si muntii Tehachapi in sud. Impartita in doua de Sacramento-San Joaquin River Delta, portiunea nordica, Sacramento Valley, serveste drept cumpana raului Sacramento, in timp ce portiunea sudica, San Joaquin Valley este cumpana pentru raul San Joaquin. Channel Islands se afla in afara coastei sudice. Sierra Nevada includ cel mai inalt varf, Mount Whitney (4421 m). Sirul cuprinde Yosemite Valley, faimoasa pentru cupolele sale glaciale, si Sequoia National Park, casa giganticilor copaci sequoia, si adancul lac Tahoe, cel mai mare lac din stat ca volum.

Pe langa Mount Whitney, cel mai inalt punct din USA, ea gazduieste si al doilea loc ca josime si caldura din Emisfera Vestica, Death Valley.

La est de Sierra Nevada sunt Owens Valley si Mono Lake, un habitat esential pentru pasarile migratoare. In partea vestica a statului este Clear Lake.

Aproximativ 35% din suprafata totala a statului este acoperita de paduri. California contine mai multa padure decat oricare alt stat cu exceptia Alaskai. Multi din copaci sunt cei mai vechi din lume. In sud se afla un vast lac, Salton Sea. Deserturile din California insumeaza aprox 25% din suprafata totala. Desertul sud-central se numeste Mojave; la nord de Mojave se intinde Death Valley, care cuprinde cel mai jos si mai incins loc din America de Nord, Badwater Flat.

California este faimoasa pentru cutremure, este vulnerabila la tsunami, inundatii, seceta, vanturi Santa Fe, alunecari de teren, si are cativa vulcani.

SACRAMENTO

Porecla: River City, Sac, Sac-Town

Sacramento este din anul 1854 capitala statului California, orasul este amplasat pe cursul lui American River (137 km) un afluent al Raului Sacramento. In acelasi timp, Sacramento este sediul comitatului Sacramento. Localizat in Valea Centrala a Californiei (in engleza, California Central Valley), orasul este cel de-al saptelea cel mai populat oras al Californiei. Conform datelor din 2006, Sacramento avea o populatie totala de 457.514. Orasul este centrul economic si cultural al celor patru comitate pe care se gaseste zona sa metropolitana, comitatele El Dorado, Placer, Sacramento si Yolo. Cu o populatie de 2.042.283, zona metropolitana Sacramento este cea mai mare din Central Valley si ce-a de-a patra din intregul stat California, dupa zona Los Angeles-Orange County, zona San Francisco Bay Area si zona San Diego. Zona extinsa a orasului Sacramento (Greater Sacramento) a fost mentionat ca fiind printre cele mai placute locuri de lo- Governor's Mansion

cuit din Statele Unite ale Americii, iar orasul a fost citat de revista TIME ca fiind unul dintre "cele mai integrate orase ale Americii".

Puncte de atractie: Aerospace Museum of California, California Foundry History Museum, California State Military Museum, California Museum for History, Women and the Arts, California State Capitol Museum, California State Indian Museum, California State Railroad Museum, Crocker Art Museum, Discovery Museum's Gold Rush History Center, Discovery Museum's Science & Space Center, Fairytale Town, Sacramento Zoo, Towe Auto Museum, Governor's Mansion State Historic Park, etc.

LOS ANGELES

Los Angeles, cunoscut ca "L.A." ori ca [the] "City of Angels" (Orasul Ingerilor), este cel mai mare oras din statul California si al doilea ca marime a populatiei din Statele Unite, fiind intrecut doar de New York City.

In 1781 spaniolii au intemeiat un oras in zona vestica a Statelor Unite, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles. Dominatia spaniola a

Griffith Observatory,Hollywood incetat in 1821, insa Statele Unite au preluat controlul orasului 30 de ani mai tarziu. Aparitia cailor ferate, precum si celebra "Goana dupa aur" a adus in aceste tinuturi foarte multi emigranti. Stabilirea dupa 1913 aici

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • California.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 434 cuvinte
Nr caractere:
23 133 caractere
Marime:
452.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stat, populatie, relief, asezare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!