Calcarele padurile virgine si din masivul Buila - Vanturarita

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Masivul Buila-Vanturarita este localizat in partea central-nordica a Judetului Valcea si face parte din Muntii Capatanii, situati in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. Constitutia litologica, evolutia, precum si particularitatile geomorfologice, ofera o individualitate aparte a Masivului Buila-Vanturarita in raport cu lantul principal al Muntilor Capatanii.

Masivul Buila-Vanturarita se prezinta sub forma unei culmi calcaroase (alcatuita predominant din calcare jurasice) cu aspect liniar, avand o lungime de aproximativ 12 km si o latime cuprinsa intre 0.5 si 2 km. Acest masiv reprezinta o unitate geologica importanta intre cristalinul Muntilor Capatanii si sedimentarul post tectonic din regiune .

Povestea geologica a Masivului Buila Vanturarita a inceput acum cateva sute de milioane de ani! Calcarele din care este constituita creasta sa-u format in Jurasic, acum145-00 milioane de ani. In acea perioada, relieful si clima nu erau asa cum le cunoastem noi astazi. In vremurile acelea, clima era mult mai calda decat acum, iar uscatul era dominat de dinozauri si paduri de gimnosperme, totodata atunci aparand pasarile si primele mamifere. Muntele inalt si semet pe care il vedem astazi s-a formata intr-o alta zona mai la sud, intr- un bazin acoperit cu ape, la marginea oceanului Tethys (un ocean de tipuri preistorice disparut astazi). Muntele s-a format intr-un bazin cu ape putin adanci si calde, care au permis instalarea recifelor cu o bogata flora si fauna marina: alge, corali, gastropode, bivalve, formanifere pesti ososi. Resturile scheletelor acestora au format strat ele sedimentare calcaroase prin doua procese numite bioconstructie si bio acumulare. Ca marturie a existentei de acum peste 150 de milioane de ani sunt fosile descoperite in anumite puncte din masiv. Inaintand mai aproape pe scara geologica ajungem in Cretacic, perioada cuprinsa intre anii 145 si 65 de milioane de ani, cand au aparut plante cu flori ,dinozauri au continuat sa domine uscatul, iar mamiferele s-au diversificat.

Tot in aceasta perioada au avut loc intense miscari ale placilor tectonice, continentul african de desprinzadu-se de America de Sud si largindu-se Oceanul Atlantic. In zona bazinului Builei a continuat procesul de sedimentare insa sub alta forma: prin transportul si depunerea materialelor sedimentare (pietris, nisip, mal) carate de ape de pe continent in timpul ridicarilor si coborarilor repetate ale fundului bazinului, acestea au acoperit calcarele formate anterior. Altfel, calcarele jurasice au fost acoperite de sedimente, proces care a continuat si ulterior. Aceste sedimente au format mai apoi actualele strate de conglomerate, gresii, argila si marne aflate peste calcare, la sud de actuala creasta. Apoi, dupa marea extinctie de acum 65 de milioane de ani ce a dus la disparitia dinozaurilor, amonitilor, belemnitilor si a altor specii, viata s-a diversificat din nou prin cucerirea uscatului si marii de catre plante cu flori, mamifere, pasari, pesti. Nivelul marii a cunoscut mai multe fluctuatii, care se regasesc astazi in teren. Daca studiem sedimentele depuse ulterior, continentele au capatat forma cunoscuta astazi si s-au format lanturile muntoase actuale (Himalaya, Alpii si Carpatii). In procesul indelungat de formare a Muntilor Carpati, sedimentele depuse, formate si consolidate in fostele bazine marine au fost ridicate, modificate si deplasate pana in locul unde se gasesc acum (de aceea ceea ce se afla pe fundul unui bazin se afla acum in varful unui bazin montan). Repetatele miscari tectonice si apoi eroziunea au contribuit la ,,definitivarea" formei si continuarea aspectului cunoscut azi .

Buila-Vanturarita este o zona aparte in cadrul Carpatilor Meridionali, facand parte din Muntii Capatanii. Majoritatea muntilor de aici sunt formati din sisturi cristaline, roci dure formate de-a lungul a milioane de ani, care au fost apoi modelate de ape in culmi domoale. Dar nu si Buila, dupa cum am aflat. Aici, cinci rauri mai mici (Bistrita Valcii, Costesti, Otasau, Cheia si Olanesti) au strapuns (sau doar subtiat in cazul Otasaului) bariera de calcar a Builei, impartind-o in patru masive cu infatisare diferita: Masivul Arnota, culmile domoale ale Muntilor Cacova si Piatra, creasta Buila-Vanturarita si Masivul Stogu. Culmea principala are o lungime de circa 14 km, avand insa caracter unitar doar intre Valea Costesti si Valea Cheia, cu o mica intrerupere in zona

Curmatura Builei. Creasta are aspect accidentat, doar pe zone restranse avand platouri netezite (Cacova, Albu), trasatura dominanta fiind cea de culme in trepte, dominata de varfuri rotunjite si culmi netede (Piatra), sau ascutite (Vanturarita). Creasta Buila-Vanturarita este cel mai accidentat si inalt sector, motiv pentru care peisajul este extrem de pitoresc aici, ceea ce a determinat si numele Parcului National. Si natura are sculptori talentati: raurile, ploaia, vantul, zapada si gheata, care de-a lungul miilor de ani au ,,sculptat si modelat" relieful.

Bibliografie:

Calcarele Jurasicului superior - Cretacicului inferior din Masivul Buila-Vanturarita, Prof. Dr. Ioan Bucur, Cluj-Napoca 2013

,,Padurile primare sunt laboratoare vii, Florin Stoican, anul 2012.

Material realizat de Asociatia Kogayon pentru Administratia PN-Buila-Vanturarita MAI 2011

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 158 cuvinte
Nr caractere:
10 787 caractere
Marime:
1.77 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
04.10.2018
Structură de fișiere:
  • Calcarele padurile virgine si din masivul Buila - Vanturarita.docx
Predat:
Liceul Tehnologic Oltchim
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Popescu Ionuț
Te-ar putea interesa și:
Obiective turistice antropice din imprejurimile statiunii Baile Govora.33 Obiective turistice...
Traiul nemijlocit in natura, chiar si pentru cateva zile, te ajuta sa vezi viata in culori mai...
CAP. I. INTRODUCERE IN DISCIPLINA Biodiversitatea reprezinta varietatea de expresie a lumii vii...
Sus!