Previzualizare referat:

Extras din referat:

In centrul Europei la jumatatea drumului intre Urali si Oceanul Atlantic. Budapesta capitala Ungariei, este situata de-a lungul Dunarii, in inima Bazinului Carpatic. Dealul Buda care reprezinta o treime din intreaga suprafata a orasului de 525 km?, este situat pe bancul drept al Dunarii inconjurat de munti josi. Dealul Janos care are 529 de metri este cel mai inalt punct din Buda.

De-a lungul Dunarii se intinde campia pe care se afla Pesta. In doua milenii pe malurile Dunarii au fost construite trei orase; ele se unesc si devin capitala Ungariei in 1873. In acele vremuri aceasta tara era de trei ori mai mare ca acum, dar nu era independenta, facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Acest bazin al Carpatilor este impartit in doua de Dunare: un peisaj de coline la vest si marea campie la est. Cele trei orase ale Budapestei: Obuda, de doua mii de ani, situata la nord de Buda; Pesta, oras neted milenar si Buda nascuta pe coline cu 750 de ani in urma. Constructia cetatii Budei a inceput in jurul anului 1300 si nu s-a terminat decat in secolul trecut. Pe vremuri aici se afla resedinta regilor Ungariei proveniti din casele regale Anjou, Luxemburg si Habsburg. Tot aici intalnim resedinta regelui Mathias intre 1458-1585. Dunarea este o frontiera culturala in interiorul Ungariei si al Budapestei: temperamentul locuitorilor Pestei difera de cel al cetatenilor din Buda.

In 2001 populatia Budapestei era de 1. 774. 000 locuitori, care reprezinta 17% din populatie totala a Ungariei (10, 5 mil loc). Femeile contribuie cu mai mult de jumatate la procentul pe varste avand 54% din totalul populatie. Analizand graficul de mai jos putem observa ca populatia Budapestei este in general una tanara, matura avand un spor natural pozitiv. Ungurii reprezinata cel mai mare grup etnic din capitala. Desi oficialitatile nu fac statistici referitoare la minoritati, rromi reprezinta 8% din populatie. Minoritatea chinezeasca a devent vizibila incapand cu 1990, in special in zona parcului central. Limba folosita in aceasta metropola este majoritar cea maghiara desi exista si unele dialecte romanice. Religia oficiala este cea catolica dar si protestanti reprezinta un numar semnificativ. Este estimat ca peste 100, 000 de evrei traiesc in capitala Ungariei.

Transportul public in Budapesta este asigurata de catre Compania de Transport Budapesta (BKV). Intre anii 1991 2001 municipalitatea a cheltuit 35% din venit, 100 milioane forinti (4, 2 milioane Euro) pentru dezvoltarea transportului in comun. Totalul drumurilor asfaltate in Budapesta masoara aprox 3, 353 km, iar in ani trecuti au mai fost adaugati in 40 de km. Aici se afla una dintre cele mai vechi linii de metrou din lume, inaugurata in anul 1896, avand un total de 3, 8 km. Cinzeci si noua la suta din populatie foloseste transportul in comun ca sa ajunga la munca; 29% conduc masina; 11% merg pe jos. Cresterea continuua a folosirii autoturismului a care dauneaza mediului inconjurator, de aceea muncipalitatea a alocat sume ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Budapesta - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
894 cuvinte
Nr caractere:
5 249 caractere
Marime:
2.96MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, budapesta
Predat:
la liceu
Sus!