București

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bucurestiul este un centru politico-administrativ, economic si cultural cu vestigii materiale din Paleolitic, atestat documentar din 20 septembrie 1459. Bucurestiul, cel mai important centru urban al Romaniei (cu o populatie de 2. 021. 000 la 1 ianuarie 1998, al treilea oras din regiune, dupa Atena si Istanbul). Desi a avut mult de suferit de-a lungul timpului, invazii, incendii, inundatii, cutremure, furia unui dictator dement si mai nou, dar poate cel mai grav indiferenta tuturor, Bucurestiul are ce sa arate vizitatorului fie ca acesta vine din provincie sau din strainatate. Resturile acestei constructii au fost identificate ca fiind din secolul al XV-lea. Este vorba despre o fortificatie cu ziduri din caramida. Constructia avea forma patrulatera, laturi de aproximativ 14 m si ocupa o suprfata de 162 mp. Curtea Veche reprezenta unul dintre cele mai mari centre politice si administrative ale Tarii Romanesti si una dintre cele mai semnificative constructii medievale. Cetatea a fost ridicata in timpul domniei lui Vlad Tepes si imbina nevoile unui punct fortificat cu cele ale adapostirii Curtii Domnesti.

Hanul lui Manuc este una dintre constructiile vechi ale Bucurestiului. Cladirea a fost construita in anul 1808, avand ca proprietar pe armeanul Emanuel Marzaian (Manuc Bay). Aici s-a semnat in anul 1812 Tratatul de pace, cunoscut ca Tratatul de la Bucuresti care punea capat razboaielor Ruso-Otomane. Tot aici a functionat in anul 1842 Primaria orasului Bucuresti.

In prezent Hanul lui Manuc functioneaza ca Hotel-Restaurant, crama iar la parter sunt deschise magazine.

CEC-ul ca institutie a fost infiintat in anul 1864 printr-o lege initiata de catre Alexandru Ioan Cuza. La inceput a functionat in diverse imobile, dupa care in anul 1875 s-a inceput construirea unui sediu propriu. Pe locul in care se afla azi CEC-ul se gasea atunci biserica Sf. Ioan cel Mare care a fost demolata pentru a face loc primei constructii. CEC-ul se dezvolta rapid astfel incat vechiul sediu devine neincapator, astfel se hotareste demolarea vechiului sediu si pe acelasi loc s-a inceput constructia actualului sediu, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Inceputul lucrarilor a fost marcat printr-o ceremonie care a avut loc la 8 iunie 1897 printre participanti numarandu-se familia regala, membri ai guvernului, membri din consiliul de administratie CEC, arh. Paul Gottereau. Constructia a fost terminata in anul 1900 si de atunci CEC-ul a functionat in aceasta cladire fara a se face alte modificari notabile.

Ateneul roman C. Esarcu, V. A Ureche si N. Kretulescu au infiintat in 1865 institutia Ateneul Roman cu scopul inzestrarii poporului cu cunostinte folositoare. Pentru a strange banii necesari pentru constructia cladirii s-a apelat la colecta publica avand motto-ul Dati un leu pentru Ateneu. In 1886 a inceput constructia dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron si a fost inaugurata la 14 februarie 1888. Aici isi are sediul Filarmonica ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bucuresti - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 585 cuvinte
Nr caractere:
20 597 caractere
Marime:
28.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asezare, populatie
Predat:
la liceu
Sus!