Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce. El dobandea, o data cu timpul, o noua denumire, Brasil, reproducand la nivelul cartografiei si geografiei impactul pe care un produs exotic il poate avea: Pau-Brasil, lemnul de culoarea jaratecului, urma sa boteze o tara, lasand in uitare primul ei nume crestin. A 5-a mare putere a lumii ca intindere si a 8-a ca forta economica, Brazilia nu este o tara a viitorului, ci este o tara a prezentului, o mare fereastra de oportunitati deschisa celor care doresc sa colaboreze cu unul din protagonistii globalizarii, celor care au nu numai dragostea fata de cultura si civilizatia unui spatiu latin, ci si pentru cei cu simtul afacerilor. Cu cei 8. 512. 000 km? ai sai, Brazilia este cea mai mare tara din America Latina, acoperind 47, 3% din suprafata acestui continent, si a cincea tara ca marime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depasita doar de Federatia Rusa, Canada, China si SUA. Dimensiunea maxima de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km.

Coasta atlantica a Braziliei are o lungime de 7367 km.

Tara este traversata de Ecuator in apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului in apropiere de Sao Paulo.

Ecuador si Chile sunt singurele tari din America de Sud cu care Brazilia nu are granita comuna, avand 10 vecini: Guyana Franceza, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, Uruguay, Paraguay si Argentina. Brazilia a ajuns la circa 164 milioane de locuitori la sfarsitul anului 1999, ocupand locul cinci in lume, dupa China, India, SUA si Indonezia. Densitatea populatiei este de 19, 2 locuitori / km2 iar speranta de viata a crescut de la 41, 5 ani in 1950 la 67, 7 ani in 1999. Populatia urbana este de circa 79, 63. Populatia rurala a fost depasita de cea urbana inca din anii 60. Din punct de vederea administrativ, Brazilia este un stat federal, compus din 26 de State si Districtul Federal, unde se afla si capitala Brasilia.

Cele cinci regiuni ale Braziliei Imensul teritoriu al Braziliei este impartit in 5 regiuni: nord, nord-est, sud-est, sud si centru-vest. Regiunea de nord (Statele Amazonas, Para, Acre, Rondonia, Roraima, Amapa si Tocantins) acopera in principal Bazinul Amazonului. In regiunea de nord a Braziliei sunt concentrate 20% din rezervele mondiale de apa dulce. Principalele orase sunt Manaus (capitala Statului Amazonas) si Belem (capitala Statului Para). Regiunea de nord-est (Statele Maranhao, Piaui, Ceara, Rio Grande do Norte, Paraiba, Pernambuco, Bahia, Alagoas si Sergipe), care insumeaza circa 30% din populatia Braziliei, are posibilitati certe in domeniul economic, mai ales in ce priveste terenurile petrolifere. Principalele orase sunt Recife si Salvador. Aceasta este regiunea in care au ajuns pentru prima oara portughezii in 1500 (in Statul Bahia). REGIUNEA DE SUD-EST (Statele Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais si Espirito ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Brazilia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 155 cuvinte
Nr caractere:
29 891 caractere
Marime:
27.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
brazilia, geografie
Predat:
la liceu
Sus!