Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vietutitoarele traiesc pe pamant de la cele mai adinci parti ale oceanului planetar si pana la cele mai inalte regiuni ale uscatului.

In aceste limite extreme viata se manifesta intr-o varietate extrema de forme, de la cele mai simple si mai marunte pana la cele pana la cele mai complexe, unele de talie uriasa cum sunt balenele din lumea animala si Sequoia din lumea vegetala. Varitatea atat de mare a fiintelor vii constituie biodiversitatea Prin procese biochimice si biofizice se produce metabolismul, prin care vietuitoarele asimileaza sau dezasimileaza substantele cu care se hranesc. Sensibilitatea capacitatea organismelor de a reactiona la actiunea unor stimuli veniti din exteriorul lor.

Structura biosferei cu toata marea varietatea a fiintelor vii aceste pot fi grupate in doua mari categorii: plante si animale.

Plantele sunt vietuitoare care in general isi fabrica prin sinteza substanta din care e alcatuit corpul lor.

Omare parte din plante realizeaza sinteza cu ajutorul energiei luminoase fotosinteza folosind ca substante de baza apa si dioxidul de carbon.

In general plantele nu sut mobile ci sunt fixate pe substratul pe care se sprijina.

Animalele sunt in general vietuitoare care se hranesc cu substante organice, fara a sintetiza ele insele. Totodata majoritatea animalelor sunt mobile si executa deplasari apreciabile in cautarea hranei. Animalele se pot imparti in doua categorii dupa mediul de viata: animale acvatice si animale terestre. Relatiile vietuitoarelor cu mediul Mediu de viata reprezinta totalitatea factorilor biotici si a celor abiotici.

Factorii abiotici nu au valori constante. Ei variaza in timp si spatiu. Majoritatea factorilor abiotici se produc cu regularitate. Cand variatiile factorilor abiotici sunt mici organismele se adapteaza. Aceste limite se numesc Limite de toleranta. Exista limite de larga toleranta (omul) si de mica toleranta (viermele de matase). Factorii periodici care NU se produc constant sunt inundatiile, seceta, incendiul.

Structura abiotica (fara viata) Factori geologici- solul, rocile Factori geografici- altitudine, latitudine, longitudine Factori mecanici- flux, reflux, curentii, cutremure Factori fizici- temperatura, lumina, apa, aer Factori chimici- compozitia aerului, a apei Factorii Biotici sunt legati intre ei prin relatii interspecifice: relatii de hranire, de aparare, de reproducere, de raspandire. Organismele care ii apartin sunt clasificate in trei categorii: 1). Producatorii primari- plantele verzi care produc substanta organica (o. fitofage) 2). Consumatorii. In functie de hrana consumatorii sunt: -primari- organisme care se hranesc cu producatorii primari -secundari- organismele care se hranesc cu consumatorii primari -tertari- organismele care se hranesc cu consumatorii secundari -cuatermali se hranesc cu totii consumatorii. (org. zoofage) 3). Descompunatorii- org. care descompun materia organica in elemente ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 472 cuvinte
Nr caractere:
9 165 caractere
Marime:
12.31 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
biosfera, structura abiotica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Biosfera - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
I Viata sub diverse forme de organizare poate exista in diferite imprejurari. Acea parte a...
Varietatea si unitatea biosferei Totalitatea fiintelor vii de pe pamant constituie un invelis...
Biosfera - componenta a mediului Biosfera - Ecosfera Interpretarea 1 viata1+viata2+...+viatan...
Poluarea este o modificare defavorabila mediului natural, care apare partial sau generalizat, ca...
Noi definim biosfera ca fiind, la un moment dat si intr-un cadru determinat, mediul de viata sub...
Sus!