Previzualizare referat:

Extras din referat:

Membra a Uniunii Europene tarile mici si frumoase ale Europei. Austria este un stat federal, care a devenit republica la sfarsitul primului razboi mondial (1914-1918), in urma destramarii Imperiului Habsburgic. Din 1955, Austria este o tara neutra, adica nu face parte din nici un tratat militar international. De aceea, adesea, aceasta tara serveste ca loc de intalnire reprezentantilor altor tari, in vederea rezolvarii unor conflicte. Tot la Viena se afla sediul unor organisme internationale, precum cel al Organizatiei Natiunilor Unite (O. N. U. ). Austria este o tara muntoasa. Trei sferturi din teritoriu sunt ocupate de Muntii Alpi, la poalele carora se intind dealuri. Bazinul Vienei, aflat in partea de nord-vest, este cea mai joasa regiune a tarii si totodata principala zona unde pot fi cultivate cereale. In rest se practica pastoritul.

Desi foarte inalti, cu relief glaciar, ghetari si zapezi permanente, Muntii Alpi sunt fragmentati de vai transversale*, trecatori si pasuri. Ca si celelalte tari alpine, in Austria se gasesc lacuri glaciare. Dunarea intra in Austria pe la Passau, isi continua cursul spre sud-est trecand prin Linz si Viena, dupa care trece in Slovacia pe la Bratislava. Afluentii ei principali sunt Inn si Enns.

Austria are un climat temperat-continental, dar care variaza in functie de altitudine. In est, diferentele de temperatura de la iarna la vara sunt mai mari decat in vest. Foehnul - vant cald si uscat care bate dinspre sud - scurteaza iernile. El provoaca formarea cetii, topirea brusca a zapezii, producerea de avalanse*, dar impiedica inghetul de primavara. Padurile de foioase acopera regiunile colinare, iar cele de conifere - versantii muntilor.

POPULATIA, RESURSELE SI ECONOMIA Austriecii sunt un popor germanic, dar in Austria locuiesc si alte etnii: croati, unguri, sloveni, cehi si, in numar mic, italieni, sarbi si chiar romani. O treime din locuitori traieste in cinci mari orase: Viena, Graz, Linz, Salzburg si Innsbruck, iar o cincime la Viena.

Austria este o tara prospera, a carei industrie s-a dezvoltat dupa 1950 datorita investitiilor venite din S. U. A. Ele au fost orientate spre industria extractiva de carbune si fier, spre producerea energiei electrice prin construirea de hidrocentrale, spre producerea de otel si fonta si rafinarea petrolului. Industria mai produce: automobile, produse chimice, utilaje pentru industria alimentara, textile, dulciuri.

Agricultura asigura numai o parte din nevoile de hrana ale populatiei. Restul se importa. Cresterea animalelor are o contributie mai importanta decat cultura plantelor. Fermele specializate in cresterea animalelor se afla in zona montana, unde terenurile sunt prea abrupte si fragmentate, iar clima prea rece pentru a se cultiva plante.

Turismul aduce venituri foarte mari Austriei. Cei mai multi turisti vin iarna pentru a face schi si alte sporturi de iarna in statiunile turistice din Alpi, special amenajate in acest scop. Conditiile naturale si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
577 cuvinte
Nr caractere:
3 285 caractere
Marime:
10.54 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
austria, ue
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Austria - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Adeseori regiuni si tari isi intregesc denumirea consacrata , cu altele izvorand din...
- Austria are noua diviziuni administrative, provincii federale (bundeslander). Acestea sunt:...
Austria, tara imparatesei Sissi, a lui Mozart si a Alpilor este situata in Europa de Vest si...
- Austria este situata in Europa Centrala, invecinandu-se cu Germania (816 km), Cehia (500km),...
Denumire oficiala: Republica Austria/Republik Osterreich Situare: in Europa Centrala; Vecini:...
Sus!