Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atmosfera este invelis invizibil format din aerul care inconjoara planeta.

Atmosfera constituie un element vital pentru existenta omului.

Fara alimente si apa, omul ar putea supravietui cateva zile, fara aer, doar cateva zeci de secunde. Prin urmare, atmosfera are o importanta deosebita. Fiind un invelis protector, in apsenta atmosferi nu numai ca ar disparea viata, dar conditiile generale de pe planeta s-ar schimba.

Atmosfera este mentinuta in jurul Pamantului de forta de atractie a acestuia. Forma atmosferei este asemanatoare cu cea a Pamantului, insa este mai turtita la poli si mai bombata la Ecuator.

Aerul este un amestec de mai multe gaze, insa doua dintre acestea formeaza 99% din toata atmosfera.

Este vorba despre azot (78%) si despre oxigen (21%). Oxigenul este un gaz foarte important pentru ca intretine viata si arderea. Un rol deosebit pentru prezenta oxigenului in atmosfera il au plantele verzi. Alte gaze importante, desi se gasesc in cantitati foarte mici, sunt dioxidul de carbon si ozonul. Dioxidul de carbon absoarbe caldura, impiedicand racirea atmosferei si asuprafetei terestre in timpul noptii. De asemenea, este necesar plantelor pentru fotosinteza. Ozonul formeaza un strat la circa 20-30Km inaltime, al carui rol este de a proteja Pamantul de radiatiile ultraviolete. Un mare dusman al stratului de ozon il constituie substante prezente in unele spray-uri si in sistemele de racire ale frigiderelor mai vechi. In aerul din apropierea suprafetei terestre se mai gasesc, pe langa gaze si praf, vapori de apa si microorganisme.

Observatiile facute cu ajutorul satelitilor artificiali arata ca atmosfera nu este la fel pe toata grosimea ei. Astfel, cu cat ne indeparta de suprafata terestra, ea se rarefiaza si isi modifica temperature. Pe baza acestor modificari au fost deosebite cinci straturi atmosferice: troposfera, stratosfera, mezosfera, ionosfera si exosfera.

Troposfera (sfera schimbarilor) se desfasoara, in medie, pana la 12Km altitudine (deasupra polilor are 8Km grosime, iar deasupra Ecuatorului 18Km). Troposfera este cel mai important strat atmosferic.

Aici se afla concentrate aproximativ 90% din toata cantitatea de aer (din cauza atractiei Pamantului), se formeaza norii, precipitatiile, vanturile si se desfasoara viata si activitatea omului.

Stratosfera contine patura de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete. Daca ar patrunde in totalitate pana la suprafata terestra, aceste radiatii ar distruge viata de pe planeta.

Ionosfera reflecta undela radio, facand posibile comunicatiile.

In exosfera nu se gasesc decat particule extreme de rare.

Culoarea atmosferei.

Atmosfera este incolora. Totusi, troposfera pare albastra, iar cand este incarcata cu diferite particule de praf sau cu vapori de apa, capata nuante rosii-violete sau cenusii-albicioase. In stratele inalte ale atmosferei, totul este intunecat, nergru, din cauza rarefierii gezelor. In troposfera se produc anumite fenomene electrice si optice, luminoase si sonore, cum sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atmosfera - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 285 cuvinte
Nr caractere:
24 515 caractere
Marime:
30.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
atmosfera, presiune
Predat:
la liceu
Sus!