Asia Primul Continent Al Lumii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asia este primul continent ca intindere a lumii. Deasemenea, are sic ea mai mate inaltime medie a lumii (inafara de Antarctida care este incadrat in grupa continentelor nelocuite) de 960 m. Asia este formata din 47 state.

Cele mai importante dintre le sunt: China, Japonia, India, Arabia Saudita (cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume-in Pen. Arabia), Iran, Irak, Fillipine (care in arhipelagul Fillipine are o densitate foarte mare de locuitori), etc.

(Rusia este tratata la Europa si de aceea nu am inclus-o). Relieful din Asia este, dupa cum se poate sustrage si din inaltimea medie a continentului, foarte inalt. In centrul Asiei sunt lanturi muntoase foarte inalte, din care amintim m-ti Himalaya, m-ti Karakorum si m-ti Caucaz in vestul extreme al Asiei (in Turcia). Alaturi de lanturile muntoase extrem de inalte, aici se afla sic el mai inalt podis al lumii (pod Tibet-peste 5000m) alaturi de pod Pamir si pod. Gobi. In m-ti Himalaya se afla unele dintre cele mai inalte varfuri ale lumii (vf. Everest sau Chomolungma cum este denumit de bastinasi-cel mai inalt vf de pe lume si vf K2-8610m). Ca alte recorduri ale reliefului din Asia sunt: cea mai mate peninsula din lume (pen. Arabia), cel mai mate arhipelag al lumii (arh. Indonezian) si, mai sus mentionat, inaltimea medie cea mai mare (960 m). Datorita pozitiei sale in emisfera N-E si intinderii sale foarte mari, Asia sintetizeaza toate zonele de clima ale globului. Clima este in proportie de 30% semi-arida sau arida. Astfel, in N Asiei, adica in Rusia se gaseste o clima polara si subpolara, in centru se gaseste o clima semi-desertica si desertica, in m-ti se gaseste o clima etajata, in pen. India si in pen. Mallaca se gaseste o clima tropicala, in arh. Indonezian se gaseste o clima ecuatoriala, in E se gaseste o clima temperat-umeda si continental-rece iar in pen. Arabia se gaseste o clima desertica. Asia are in componenta 47 state.

Clasificare: dupa marimea demografica: India, China, Indonezia, Fillipine, Japonia, etc.

dupa dezvoltarea economica: Japonia, Singapore, Indonezia, Taiwan, Coreea de S, etc.

dupa marime: China, Rusia, India, Arabia Saudita, etc.

dupa resursele naturale: Arabia Saudita (petrol), Indonezia (cauciuc natural), Rusia (gaze naturale), China (carbuni), etc.

state liliput (mini-state): Brunei, Singapote, Kuweit, Qatar, etc.

v. Orase Cele mai mari orase sunt: Istanbul, Bagdad, Teheran, Ar Ryadh, Karaki, Madras, Delhi, Mombay (Bombay), Calcutta, Tokio, Beijing, Taipei, Mannila, Singapore, Jakarta, Seul, Shangai, Honk Kong, etc.

VI. istoria continentului In Asia s-au dezvoltat unele dintre cele mai mari civilizatii de pe glob. Chinezii au fost mari inventatori ai epocii premoderne (au descoperit praful de pusca, busola, hartia) si deasemenea tot aceasta civilizatie mongoloida stralucita a construit si singurul obiect artificial, facut de om ce se poate vedea din spatial cosmic: Marele Zid Chinezesc. Acesta are o arhitectura ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
624 cuvinte
Nr caractere:
3 484 caractere
Marime:
431.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asia, continent, state
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Asia Primul Continent Al Lumii
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Pozitia geografica. Limitele Continentul asiatic este inconjurat in cea mai mare parte de ape:...
Totalitatea statelor de pe glob sunt repartizate pe sase continente: AFRICA; AMERICA; ANTARCTICA;...
Cu o suprafata totala de 44 milioane km2, Asia este cel mai intins si populat continent al...
Asia este situata in estul Europei si se intinde pana la Oceanul Pacific, cuprinzand si insulele...
Asia este cel mai intins continent de pe Pamant, si de asemenea si cel mai populat. Suprafata lui...
Sus!