Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu o suprafata totala de 44 milioane km2, Asia este cel mai intins si populat continent al Terrei, reunind o mare varietate de conditii naturale, culturi si civilizatii stravechi, resurse bogate si tari situate la niveluri diferite de dezvoltare economica.

Principalele activitati agricole cuprind doua mari domenii - cultura plantelor si cresterea animalelor si numeroase subdiviziuni ale acestora.

Majoritatea culturilor de cereale provin din Asia (grau, orez, porumb), precum si primele animale domestice (ovine, porcine, bovine). Asia de vest si sud-vest. Agricultura, desi dispune de terenuri agricole reduse, are un inalt randament datorita mecanizarii si irigatiilor. Ca tari reprezentative avem Israelul unde intalnim citricele, maslinele, vita de vie si cerealele; Turcia ocupa locul 3 in lume pentru productia de tomate si locul 4 pentru cea de struguri. Tot aici intalnim productii insemnate de grau dar si citrice, ceai, curmale. In aceasta zona a Asiei se cresc intensiv ovine si bovine. Asia de sud si Oceanul Indian. Cultura orezului si a graului, in crestere cantitativa in ultimii ani, reprezinta baza alimentara a unei populatii numeroase, aflate de asemenea intr-o crestere numerica accentuata. India, desi are un nivel de dezvoltare economica relativ redus, are o pozitie ridicata la unele produse agricole: locul 2 pentru productia de grau, orez si zahar, locul 3 mondial pentru bumbac si 5 pentru soia. In privinta productiei de ceai ocupa primul pe mapamond. Are, totodata, cel mai mare efectiv de bovine. Asia de est si sud-est. Japonia are ca principala cultura orezul in micile campii litorale. Dintre celelalte culturi, mai importante sun t bumbacul, citricele, trestia de zahar, tutunul, ceaiul (in sud), graul, orezul, cartoful, sfecla de zahar si soia (toate in nord). Japonia este una dintre putinele tari din lume in care se practica intensiv cultura algelor marine. Alaturi de R. P. Chineza este principala producatoare de matase naturala. Pescuitul este favorizat de existenta bancurilor cu pesti, la intalnirea curentilor Uuro-Shivo si Oya-Shivo. O particularitate a agriculturii din Peninsula Coreea o constituie cresterea viermilor de matase si pescuitul. China ocupa primul rang mondial pentru orez, grau si bumbac. In sud se dezvolta pomicultura, cultura trestiei de zahar si a ceaiului (locul 2 mondial). Dintre animale se cresc porci (locul 1 pe lume) cu deosebire in Campia Chinei de Est, oi, capre, bovine si camile. Pe podisurile inalte se cresc cai si iaci. In privinta pescuitului, China ocupa primul loc in lume. In Indonezia cultura bananelor ocupa un loc important in economie. Malaysia este cunoscuta prin cele mai intinse plantatii de arbori de cauciuc. Peisaje agricole Peisajele agricole se suprapun in linii mari cu ceea ce am putea numi peisaje rurale deoarece tipul predominant de peisaj este in stransa legatura cu modul de prezentare rural.

Principalele categorii de peisaje sunt: peisaje ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
943 cuvinte
Nr caractere:
5 088 caractere
Marime:
10.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asia, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!