Arii naturale protejate de stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Valorificarea intensiva a naturii a cauzat micsorarea considerabila a ariilor naturale. In aceste conditii apare necesitatea stricta de protectie a unor arii supuse activitatii omului. O parte din ele au fost luate sub protectia statului, servind drept repere pentru restabilirea conditiilor naturale de dezvoltare in trecut a lor si a teritoriilor limitrofe. In limitele teritoriilor protejate de stat este interzisa orice activitate a omului. In Republica Moldova sunt luate sub protectia statului mai multe arii naturale cu diferite destinatii. Suprafata acestora constituie 1, 06 la suta din teritoriul republicii si sunt declarate rezervatii si monumente naturale, ce reprezinta niste laboratoare in natura, in care savantii au posibilitatea de a cerceta si a evidentia legitatile dezvoltarii componentelor si a complexelor naturale, care ocupau teritoriul Moldovei cu multe secole si milenii in urma. mentinerea fondului genetic in limitele capacitatilor biologice a unor populatii de plante si animale; efectuarea cercetarilor stiintifice cu scopul elaborarii unor recomandari de oprimizare a protectiei biodiversitatii.

Ariile protejate din cadrul retelei nationale au fost atribuite celor 6 categorii prevazute de Uniunea Internationala de Conservare a Naturii (UICN): monument al naturii; rezervatie naturala; rezervatie peisagistica; rezervatie de resurse; arie cu management multifunctional.

Incursiune in istorie In conditiile Republicii Moldova, cu o populatie extrem de densa si resurse limitate, orice activitate umana in cadrul mediului necesita o argumentare deosebita. De aceea, constituirea rezervatiilor naturale prezinta o forma superioara de organizare a protectie a mediului.

Miscarea de ocrotire a naturii si de organizare a primelor rezervatii in Basarabia dateaza da la inceputul sec. XX. Initiatorii ei au fost cercetatorii naturalisti ai Muzeului Zoologic, Agricol si al Mestesugarilor al zemstvei din Basarabia, actualmente Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala al Republicii Moldova, in persoana dlui magistru in zoologie, baronul A. Stuart, care la 15 martie 1904 a constituit Societatea experimentatorilor si iubitorilor naturii din Basarabia.

In 1926 au fost inaintate spre rezervare 13 sectoare pretioase de padure si in baza Hotaririi Consiliului de Ministri al Romaniei din 29 iulie 1937, aceste obiective au fost declarate monumente ale naturii din Basarabia.

Miscarea de organizare a rezervatiei in Basarabia a continuat dupa cel de-al II-lea razboi mondial prin concursul membrilor Comisiei ocrotirii naturii, creata la 15 aprilie 1946, in cadrul Filialei Moldovenesti a A. S. a URSS. In 1959 a fost adoptata legea Despre ocrotirea naturii si folosirea rationala a bogatiilor naturale ale R. S. S. Moldovenesti, care a contribuit la organizarea lucrului bazat pe drept in domeniul ocrotirii naturii.

In 1962 regimul de rezervatie a fost instituit pentru 9 sectoare de padure, 2 sectoare de stepa, 15 specii de plante ...

Bibliografie:

1. Rimbu Nicolae. ,,Geografia fizica a Republicii Moldova". Chisinau. Editura Litera, 2001, pag.176-193.

2. Pilat I.N. ,,Locurile pitoresti ale Moldovei". Chisinau. Editura Timpul, 1981, pag.28-34.

3. Postolache Gheorghe. ,,Vegetatia Republicii Moldova". Chisinau. Editura Stiinta, 1995, pag.242-263.

4. Cartea Rosie a Republicii Moldova. Chisinau. Editura Rao.

5. Revista Natura. Rezervatia ,,Plaiului Fagului". Chisinau. Nr.2/2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arii Naturale Protejate De Stat
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 814 cuvinte
Nr caractere:
25 939 caractere
Marime:
23.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
natura, protectie, mediu
Predat:
la liceu
Sus!