Arabia Saudită

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arabia Saudita ocupa cea mai mare parte a Penisulei Arabia. Are larga iesire la Golful Persic si la Marea Rosie si se invecineaza cu sase tari.

In cea mai mare parte, relieful consta dintr-un podis marginit de lanturi muntoase. Muntii sunt in general scunzi, avand inaltimi de aproximativ 1000 m, cu exceptia lantului din vest, pararel cu tarmul Marii Rosii, care culmineaza la peste 2500 m.

Podisul este in asamblu ondulat si ocupat de doua deserturi: Nefud, in nord, si Rub al Khali, in sud.

In cea mai mare parte a teritoriului clima este tropical-uscata, desertica: temperaturi ridicate, mari amplitudini termice si precipitatii scazute (in general sub 100 mm anual). Ca urmare, cursurile de apa permanente lipsesc.

Vegetatia naturala este in mare parte absenta sau foarte saraca, xerofila (adaptata la uscaciune). Numai in sud-vestul tarii exista paduri.

Fauna este saraca in mamifere (sacalul, mai multe specii de antilope- intre care Oryx- maimute s. a.) si mai bogata in pasari, in zona litorala, si reptile (cobra de nisip, vipera s. a.) Populatia si asezarile omenesti Arabia Saudita inregistreaza unul dintre cele mai mari sporuri naturale din lume, de peste doua ori mai mare decat media mondiala. Datorita acestui spor, precum si a celui migratoriu dintr-o vreme, Arabia Saudita a cunoscut o spectaculoasa crestere a populatiei in ultimele 2 decenii ale secolului al XX-lea: de la circa 8 milioane la aproape 20 de milioane.

O consecinta pozitiva fireasca a sporului natural ridicat o constituie ponderea mare a tinerilor in totalul populatiei.

In Arabia Saudita inca exista populatii nomade, adica triburi de beduini, care se deplaseaza in cautarea hranei pentru animalele pe care le cresc.

Populatia este repartizata inegal pe suprafata tarii, fiind concentrata in zona litoralului Marii Rosii si al Golfului Persi si in apropierea acestora, a tarii.

Pricipalele orase sunt: Riyadh, Jiddah, ambele din categoria oraselor precum si zona capitalei. In schimb alte regiuni sunt foarte slab populate sau chiar nepopulate, cum este desertul Rub al Khali, care ocupa treimea sudica milionare, Mecca, Medina si Taif.

Cu exceptia capitalei, Riyadh, celelalte centre urbane importante, Jiddah, Mecca, Medina, Taif, se afla pe tarmul Marii Rosii sau in apropierea acestuia.

Resursele naturale si economia Arabia Saudita detine cele mai mari zacaminte de petrol de pe glob, apreciate cam la un sfert din totalul mondial; are si bogate zacaminte de gaze naturale.

Economia se bazeaza pe exploatarea si, mai recent, prelucrarea petrolului. Este un exemplu tipic de tara care a cunoscut o dezvoltare economica substantiala ca urmare a valorificarii acestui combustibil, solicitat intens pe plan mondial.

In ultimii ani ai secolului al XX-lea Arabia Saudita a devenit cel mai mare producator si exportator de petrol din lume.

Mai mult de o treime din productia sa de petrol provine din exploatari submarine. Paralel si-a dezvoltat o industrie ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arabia Saudita
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
694 cuvinte
Nr caractere:
3 906 caractere
Marime:
9.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
arabia, geografie
Predat:
la liceu
Sus!