Apele Terrei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In mod obisnuit apa este un lichid, un compus hidrogenat al oxigenului. Ea insa poate exista in trei stari diferite de agregare, trecand cu relativa usurinta (pe Terra) dintr-una in alta: lichida, gazoasa (vapori) si solida (gheata). Unitatile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale in care e organizata apa sunt: oceanele, marile, apele curgatoare, lacurile si apela subterane, ghetarii. Apa intra insa in componenta altor invelisuri ale Pamantului, cu care hidrosfera propriu-zisa se gaseste intr-un permanent schimb (circuit). Este vorba de apa din atmosfera (sub forma de vapori), din biosfera (80% din materia vie este compusa din apa), din rocile scoartei (ca apa libera sau legata chimic) si din sol.

Apa are o mobilitate mult mai mare decat litosfera, dar mai mica decat atmosfera.

Aceasta mobilitate consta atat in transformari fizice sau chiar chimice (trece in stare de vapori sau de gheata si invers, se combina cu alte elemente si devine o solutie), dar mai ales se deplaseaza cu usurinta in baza unor legi fizice.

La nivelul planetar, hidrosfera reprezinta un sistem functional, in care patrunde energia solara sausi terestra. Aceasta energie determina o miscare continua a apei, formand anumite circuite, cu caracter regulat sau periodic.

S-a incetatenit formularea circuitului apei in natura. La modul cel mai general, aceasta consta in evaporarea apei de la suprafata oceanelor si a continentelor, ridicarea ei in atmosfera, precipitarea sub forma de ploaie sau zapada si reantoarcerea ei in ocean fie in mod direct, fie prin intermediul apelor curgatoare sau prin ghetari.

Exista un circuit mare (sau lung) si altele mici. Aceasta se refera la situatia cand ploua direct pe ocean sau cand apa se evapora de pe continent si se intoarce, prin ploaie, tot pe continent. De subliniat este si faptul ca oceanele au si alte circuite, de suprafata sau de adanc, si faptul ca o parte din apa se blocheaza in ghetari.

Aceasta este inegala. Circa noua zecimi se grupeaza pe o jumatate din sfera emisferica a Terrei, avand polul situat in SE-ul Insulei Noua Zeelanda.

Marile sunt intinderi de apa oceanica, mai mici sau mai putin adanci decat oceanele.

Raurile si fluviile sunt organisme care colecteaza apele superficiale continentale. Raurile si fluviile au un regim de curgere permanent, deoarece se alimenteaza nu numai din ploi ci si din ape subterane.

Lacurile reprezinta mase de apa care stagneaza in excavatiuni ale continentului. Dimensiunile lor sunt variabile; adancimea incepe de la cativa metri si pana la 1620m cat are lacul Baikal, iar suprafata de la foarte mica la 37oookm patrati cat are Marea Caspica.

Calitatea apelor in Romania Din punct de vedere al calitati apelor, resursele de apa pot fi clasificate in patru categori: calitatea 1: sunt apele care pot fi folosite consumul populatiei reprezentand 48%-50% din total calitatea 2: sunt apele folosite in industriile pretentioase reprezentand 24% din total c) calitatea3: sunt apele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apele Terrei - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 226 cuvinte
Nr caractere:
6 894 caractere
Marime:
10.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, terra
Predat:
la liceu
Sus!