Amenajarea Cursurilor De Apa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Raurile si fluviile sunt ape naturale curgatoare in care se scurg atat apele de suprafata cat si cele subterane iesite la suprafata care, urmand legea gravitatiei, isi fac drum spre o albie situata in punctual cel mai de jos.

Felul cursului de apa si forma vaii sunt in stransa legatura. Astfel actiunea apei curgatoare asupra terenului si deplasarile de materiale care o insotesc determina latimea si adancimea vailor.

Dupa adancimea lor, vaile apartin de regiunile de ses, de deal sau de munte. Profilul lor transversal si forma lor in plan dau indicatii asupra structurii regiunii. Pe platourile dintre vaile adanci si pe traseele vailor putin adanci, cumpana apelor este adesea greu de determinat. In regiunile de altitudine mijlocie, se intalnesc direct in coame inguste si la cumpenele de apa foarte pronuntate.

Formarea vailor se datoreaza atat fortelor interioare, adica ondulatiilor de mari intinderi, deplasarilor sau faliilor, cat si fortelor exterioare, adica dezagregarilor. Acestea din urma se produc pe de o parte din cauza circuitului apei si diferentelor de temperatura, iar pe de alta parte, descompunerilor rocilor, care sufera modificari chimice; sfaramarilor rocilor (pe cale mecanica) si in sfarsit, dizolvarilor rocilor sub actiunea apei de suprafata sau a celei subterane.

Vaile cu versanti inclinati si in general largi, se intalnesc intre doua lanturi de munti, constituind vaile principale longitudinale. Cele mai inguste, cu pereti abrupti si perpendiculari, care strapung lanturile muntoase, constituie vaile transversale. Vaile confluente, situate de ambele parti ale unei asemenea vai secundare, pot avea, fie directia pe versantul principal, fie o directie contrara.

Degradarile la suprafata se produc prin alunecarea rocilor dislocate in prealabil, datorita gravitatiei sau actiunii apelor de suprafata sau subterane.

Alunecarile de teren se datoreaza faramitarii rocilor din cauza slabirii legaturii dintre partile constitutive (inghet). Cand sunt complet saturate cu apa, mase intregi de roci se pravalesc si formeaza grohotisuri. Acestea, faramitate, netezesc cu timpul coastele, umplu vaile si produc modificari in profilul in lung al cursurilor de apa.

In cazul spalarii, predomina actiunea de eroziune a apei superficiale. Sfaramiturile rocilor supuse actiunii de eroziune nu au muchiile ascutite cum le au acelea supuse influentei apei de rau. Eroziunea depinde de panta, de intensitatea si de frecventa precipitatiilor, de compozitia rocilor, de clima si de vegetatie. Eroziunea se manifesta prin atacarea albiei fie in adancime, fie pe coste laterale, de catre apele care se scurg. Ca urmare, dupa felul eroziunii, se produc mai multe feluri de depuneri datorita materiilor transportate.

Formarea vailor si a cursurilor de apa: Forma in plan, profilul in lung si profilele transversale constituie principalele caracteristici ale cursurilor de apa.

Modificarile profilului transversal se produc in zonele de separatie ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 929 cuvinte
Nr caractere:
27 078 caractere
Marime:
19.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
curs, apa, amenajare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Amenajarea Cursurilor De Apa
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. Cursurile de apa si bazinul lor A. GENERALITATI: Raurile si fluviile sunt ape naturale...
scopul urmarit, regimul scurgerii si debitul acestora. In general, in sectoarele amonte ale...
11. NECESITATEA AMENAJARII BAZINELOR HIDROGRAFICE TORENTIALE. CLASIFICAREA LUCRARILOR. 11.1....
APA, PROPRIETATI, SURSE, CERINTE Apa este lichidul cu cea mai mare raspandire (ocupand...
Aparitia si dezvoltarea turismului este o consecinta fireasca a progresului omului in domeniile...
Sus!