Alaska și Hawaii, statele Alaska și Hawaii SUA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Declarata stat federal in anul 1959, Alaska este statul cel mai putin dezvoltat din punct de vedere economic. In eco nomia sa predomina pescuitul si industria conservelor de peste, vinatoarea de ani male cu blanuri scumpe, exploatarea resurselor de subsol (petrol, carbuni, cupru, aur) si valorificarea masei lemnoase.

Populatia putin numeroasa (302173 locuitori), caile de comunicatie reduse, departarea de teritoriul principal al S. U. A., conditiile climatice aspre, au impiedicat multa vreme punerea in va loare a uriaselor resurse detinute de acest stat cu o suprafata de 1, 5 milioane km2. Descoperita de V. Bering in anul 1741, Alaska inregistreaza prima asezare ome neasca stabila la Kodiak in anul 1784. Din anul 1806 devine Rusia Americana cu capitala la Sitka. Este vinduta Statelor Unite in 1867 pentru 7, 2 milioane dolari devenind teritoriu federal (1912) si stat federal (1959). Multa vreme Alaska a fost pamintul fagaduintei pentru aventurierii cautatori de aur. In anul 1906 productia de aur a atins peste 33 000 kg, ceea ce a determinat aparitia unor centre de prelucrare la Fairbanks, Nome, Bethel, Circle, denu miri intrate in legenda. Astazi, insa, ex ploatarea aurului a scazut foarte mult, aceasta fiind inlocuita cu cea a argintului, cuprului, zincului, plumbului, a unor me tale rare, a carbunelui (Nenana). Din anul 1959 se extrage si petrol, productia atingind 17 milioane tone in anul 1974, fiind concentrata in zona submarina Cook Inlet. Valorificarea unor noi zacaminte submarine in Prudhoe Bay va deschide perspectiva unei productii mari, mai ales ca rezervele petrolifere descoperite in nordul Alaskai sint bogate. Treptat se va putea realiza transformarea acestui stat intr-una din principalele regiuni pefro lifere ale lumii. La 20 iunie 1977 a fost inaugurata conducta transalaskeana Prudhoe Bay (Oceanul Inghetat) - portul Valdez (Oceanul Pacific), lunga de I300 km, care strabate permafrostul tundrei, trei lanturi muntoase si 80 cursuri de apa, in conditii de protejare a mediului inconjurator.

Economia piscicola este bine reprezen tata, regiunea principala fiind Arhipe lagul Alexander, cu centre pescaresti in porturile: Juneau, Ketchikan, Sitka. In aceasta zona se grupeaza si industria lemnului (mari fabrici la Ketchikan si Sitka). Industria este mai putin dezvoltata: conserve de ananas si peste, zahar (1, 16 milioane tone in 1974), reparatii navale, textila etc. Un loc insemnat il ocupa turismul, inregistrindu-se anual 2, 5 mi lioane vizitatori din toata lumea.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alaska Si Hawaii Statele Alaska Si Hawaii Sua
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
411 cuvinte
Nr caractere:
2 198 caractere
Marime:
4.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!