Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare

Africa este al doilea mare continent de pe Terra şi cel mai populat după Asia. Având 30,244,050 km² incluzând şi insulele adiacente, acoperă 20,3% din suprafaţa terestră a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de ţări, Africa este gazdă a unei şeptimi din populaţia totală de pe glob.

În Africa îşi are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African ce traversează Etiopia şi Kenya fiind descoperite cele mai vechi schelete ale înaintaşilor oamenilor de azi. Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de către Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pământul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordică a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizată în Tunisia contemporană în nordul Saharei.

africa vedere din satelit

Istoric

Africa este cel mai vechi teritoriu locuit de pe pământ, rasa umană avându-şi originea pe acest continent. Începând cu secolul 19, dar mai ales pe parcursul secolului 20, diverşi antropologi au descoperit fosile şi alte dovezi ce atestă prezenţa în Africa a unor specii umanoide acum 7 milioane de ani. De-a lungul perioadei preistorice, în Africa nu au existat state organizate, continentul fiind locuit de grupuri de vânători/culegători, organizate în structuri tribale, precum Khoi şi San (cunoscuţi şi sub numele de boşimani). Majoritatea urmaşilor de azi ai boşimanilor trăiesc în Botswana şi Namibia, iar limba vorbită de ei, limba N/U, este considerata cea mai veche limbă ce a supravieţuit până azi.

Statul Burkina_faso

Avand o altitudine medie de 400 de metri, Burkina Faso este formată din podişuri joase acoperite în vest şi sud de savane. Nordul, către Sahara, este foarte secetos, în timp ce sudul are un anotimp ploios între mai şi octombrie. Râurile, care în majoritate curg spre sud în Ghana nu sunt navigabile.

Este o tara continentala fara iesire la mare, iar penuria de apa este problema principala. Lipsa oricaror perspective de viata i-a fortat pe multi locuitori, mai ales din nord, sa isi paraseasca satele si sa isi caute norocul in orasele mari din sud.

Peste 1 milion de oameni din Burkina Faso s-au stabilit in tarile vecine de pe coasta Atlanticului.

Industria si comertul sunt foarte inapoiate, iar fara ajutorul financiar international, statul nu ar fi capabil sa functioneze.

Situata in bazinul hidrografic superior al fluviului Volta, Burkina Faso este una dintre regiunile Continentului Negru descoperite cel mai tarziu.

Istoric

Până la venirea francezilor în zonă, istoria Burkinei Faso este cea a triburilor Mossi. După ce francezii reuşesc să cucerească Ouagadougou, teritoriul Burkinei Faso este unit cu părţi din ceea ce va fi Coasta de Fildeş într-o provincie a coloniei franceze a Africii de Vest, numită Volta Superioară. După cel de-al doilea război mondial, Volta Superioară va deveni mai întâi republică autonomă (1958), apoi republică independentă începând cu 1960. Noua republică a alternat perioadele de dictatură militară cu cele de conducere civilă dar şi cu cele de stânga, ca mai toate republicile africane. Din 1984 Volta Superioară îşi va schimba numele în Burkina Faso(însemnând ţara cu locuitori onorabili). În 1985 a avut de înfruntat chiar şi un mic război cu Mali, dar care a durat doar cinci zile, fiind mediat de preşedintele Coastei de Fildeş. Actualul preşedinte Blaise Compaoré, a urcat la putere printr-o lovitură de stat în 1987.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Africa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
2 435 cuvinte
Nr caractere:
13 170 caractere
Marime:
6.57MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!