Undele electromagnetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Campul electromagnetic: este ansamblul campurilor electrice si magnetice, care oscileaza si se genereaza reciproc.

Unda electromagnetica este un camp electromagnetic care se propaga. Undele electromagnetice sunt fluctuatii ale campului electric si magnetic.

Alta definitia pentru undele elctromagnetice sau radiatia electromagnetica ar fi: sunt fenomene fizice , in general naturale care constau dintr-un camp electric si unul magnetic in acelasi spatiu si care se genereaza unul pe altul pe masura ce se propaga.

Reprezentarea grafica a undelor electromagnetice

E- intensitatea campului electric

B- inductia campului magnetic

v- viteza undei

In general un oscillator electromagnetic este format din un generator de inalta tensiune care o scileaza sinusoidal si care este aplicata dipolului format din cele 2 bareseparate prin un strat isolator de aer. Intre cele 2 bare ia nastere un arc electric. Acest dispozitiv este folosit ca emitator. Alaturat, se afla un dipol identic care este conectat la un instrument de masura. Acesta functioneaza ca un receptor, aparatul de masura prezentand deviatii odata cu producerea descarcarilor electrice la emitator. Primul oscilator electromagnetic a fost construit de Heinrich Hertz in anul 1889.

Ecuatiile de propagare ale undelor electromagnetice :

Clasificarea undelor electromagnetice

Undele electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii lor. Astfel avem:

- radiatiile numite hertziene se datoreaza oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale.

- radiatiile sincrotron (denumirea se datoreaza faptului ca acest fenomen a fost pus in evidenta la o instalatie de accelerare a electronilor in camp magnetic, numit sincrotron) si au originea in miscarea electronilor intr-un camp magnetic.

Cea mai uzuala impartire a radiatiilor electromagnetice se face insa dupa frecventa si lungimea sa de unde in vid. Aceasta cuprinde urmatoarele grupe:

-undele radio. Domeniul de frecventa a acestor unde este cuprins intre zeci de hertzi pana la un gigahertz (1GHz= 109Hz), adica au lungimea de unda cuprinsa intre cativa km pana la 30 cm. Se utilizeaza in special in transmisiile radio si TV. Dupa lungimea de unda se subimpart in unde lungi (2 km- 600 m), unde medii (600- 100 m), unde scurte (100- 1 cm).

Undele radio se impart in mai multe categorii:

a) banda Super LOw si Extra Low Frequency- se untilizeaza foarte rar deoarece necesita antene foarte lungii . Liniile de inalta tensiune radiaza pe frecventele de 50 sau de 60 Hz, iar semnalul este perceput ca un bazait;

b)Banda Ultra Low Frequency (300 Hz-3 kHz) contine radiatii care sunt absorbite de apa si de pamant, fiind utilizate pentru comunicatii cu submarinele. Frecventele atat de joase au dezavantajul ca nu pot transporta prea multa informatie, modulatia in amplitudine facandu-se dificil(codul Morse).

c)banda Very Low Frequency(VLF 3-30 kHz) este utilizata preponderent in navigatie.

d)Low Frequency( LF 30-300 kHz) contine radiatii de frecventa joasa care se pot propaga in jurul pamantului prin refractii si reflexii pe ionosfera si pe sol.

e)Medium Frequency(MF 300 kHz- 3 MHz) contine radiatii de frecventa medie. Noaptea sunt reflectate ceva mai bine decat celelalte ceea ce face posibila receptionarea unor posturi de radio aflate la mii de km distanta.

f)High Frequecy(HF 3-30 MHz) contine radiatii de frecventa inalta respectiv lungimi de unda scurte.

g)Very high Frequecy(VHF 30-300 MHz)(include FM radio si TV) Pentru receptie sunt necesare antene de un sfert sau jumatate de unda.

h) Ultra High Frequecy(UHF 300 MHz - 3 GHz) contine canale de transmisie pentru televiziune si telefonia mobila.

Spectrul radio se imparte din ratiuni practice in alte diviziuni specifice cum ar fi:

1) AM radio: 535-1.700 kHZ;

2)US Short wave- contine cateva benzi separate in domeniul 5.9-26.1 MHZ;

3)Citiziens band(CB) radio caontine cateva

Bibliografie:

- Manual de Fizica pentru calsa a XI-a :

- Activitati de evaluare Fizica;

- Fizica formule si notiuni generale;

- www.google.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Undele electromagnetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 283 cuvinte
Nr caractere:
7 582 caractere
Marime:
268.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
unde, magnetism
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!