Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Notiuni generale

Fumatul este cunoscut de acum 300 de ani dar a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al doilea razboi mondial in toate tarile lumii. S-a stabilit ca in lume la ora actuala fumatul este raspunzator pentru mai mult de 1 milion de decese anual.

Inceputurile fumatului sunt greu de stabilit.Se pare ca in tribul Mayas se practica acest obicei chiar inainte de anul 600 d.H. in cadrul unor ceremonii religioase

Tutunul este o planta ierbacee cu ciclu de viata anual,este originar din Mexic unde, in secolul al VI-lea era folosit in ritualuri magico-religioase,creste spontan in America de Sud unde este cunoscut sub denumirea de bacon,tiutium,tabac,duhan. A fost aclamatizat in multe alte zone ale globului.

Tutunul sau tabacul este o planta din familia Solanaceelor atingand o inaltime de 2 metri avand frunze ovale late de 10 cm si cu lungimea de 50 cm. Planta agreeaza climate insorite si un pamant fertilizat. Apartine familiei Solanaceea, genul Nicotiana, in care exista 60 de specii. Specia folosita la producerea industrila de tutun este Nicotiana Tabacum.Tutunul este cultivat in peste 120 de tari.Din planta ajunsa la maturitate, se recolteaza foile care sunt supuse prelucrarii.

Descrierea precisa a plantei de tutun se datoreaza lui Gonzalo Hernandez de Ovideo y Valdes,guvernator de San Domingo, unde spaniolii initiasera primele culturi sistematice in scop de comercializare, fiind imitati de portughezi in Brazilia si de englezi pe teritoriul statului Virginia de azi. In 1559 prezenta tutunului in Europa este legata de numele ambansatorului francez la Lisabona Jean Nicot(de unde provine si denumirea stiinfica a palntei-Nicotiana Tabacum.Jean Nicot cultiva tutunul in gradina sa si ii folosea frunzele date pe razatoare pentru a isi alina migrenele.

La noi tutunul a fost adus de turci la mijlocul secolului al XVI-lea. Datorita faptului ca se cultiva cu ardoare, In Tara Romaneasca se percepea un bir numit”haraciul tutunului”, in Moldova voievodul Constantin Duca stabileste in anul 1698 o taxa pe pogonul de tutun cultivat, iar inTtransilvania se introduce o amenda pentru fumatori. In Romania, primele informatii au fost furnizate de Ion Ionescu de la Brad cu mai mult de 150 de ani in urma, obiceiul fiind insa mai vechi. Odata cu acceptatrea acestui obicei au aprut si primele fabrici rudimentare,de prelucrare a tutunului in 1812 in Moldova si in 1821 in Muntenia.

Mult mai aproape de zilele noastre s-a trecut la folosirea de tutun si foita, din care fumatorul isi putea confectiona singur tigara, iar in final, la fabricarea de tigarete.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tutunul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 159 cuvinte
Nr caractere:
12 406 caractere
Marime:
47.08KB (arhivat)
Publicat de:
Cristina S.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Predat:
Liceul Tehnologic
Sus!