Transportul energiei la distanțe lungi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La ambele capete ale unei unei linii de inalta tensiune in curent continuu se gaseste cate o statie de comutare. Statiile, pe langa instalatiile de reglare mai adapostesc, in general, redresoarele, transformatoare, bobine de amortizare si filtre de armonici. Redresoarele utilizate pot functiona si in mod deinvertor. Din aceasta cauza utilarea celor doua statii este identica. Prin intermediul transformatoarelor se aduce tensiunea retelei de curent alternativ la nivelul cerut de instalatie dupa care se redreseaza rezultand curent continuu. Adesea se utilizeaza transformatoare monofazate separate fizic montate pe fiecare faza cu iesirea conectata la puntea de redresare. Ele mai au rolul de a izola statia de tensiunea alternativa si asigura o impamantare locala. In mod obisnuit puntea de redresare contine 6 tiristoare, 2 pe fiecare dintre faze, dar in instalatiile moderne se utilizeaza elemente legate in scheme de comutare in 12 pulsuri. In instalatii mai vechi s-au utilizat redresoare cu vapori de mercur avand un gabarit mare si nu prezentand o suficient de mare stabilitate, cu toate acestea la nivelul anului 2005 mai existau astfel de statii in functiune. Pentru a prelua tensiuni de ordinul a peste 100kV mai multe duzine de tiristoare se leaga in serie. Acestea trebuie sa aiba un timp de comutare de ordinul microsecundelor. Mai nou se utilizeaza tranzistoare bipolare cu grila. izolata (IGBT) care pot fi comandate mai simplu si prezinta un cost mai redus.

Datorita tensiunii inalte tiristorii nu sunt comandati prin cabluri de cupru ci cu ajutorul fibrelor optice realizandu-se separarea circuitelor de comanda si cele de putere. La redresoarele cu vapori de mercur transmiterea impulsurilor de initiere se face cu ajutorul impulsurilor de inalta frecventa.

Bobina de la iesirea in curent continuu (care poate fi cu sau fara miez de fier) serveste la reducerea ondulatiilor curentului redresat. Inductanta ei este de ordinul 0,1H - 1H

Transformatoarele, pe langa rolul de transformare mai contribuie, prin intermediul inductivitatii lor si a utilizarii combinate a legaturii stea si triunghi, si la amortizarea frecventelor din retea suprapuse peste componenta de baza a curentului de intrare.

Filtrele de armonici pe partea de curent alternativ amortizeaza la randul lor alte armonici. La instalatiile cu comutare in 12 pulsuri, ele trebuie sa suprime doar armonicile de ordinul 11, 13, 23 si 24. Pentru aceasta este suficienta utilizarea de circuite acordate pe armonicile 12 si 24.

Linii

Monopolare

In configuratiile monopolare obisnuite, una din bornele redresorului este conectata la pamant. Cealalalta borna are un potential pozitiv sau negativ fata de pamant si este conectata la linia de transmisie. Iesirea conectata la pamant poate fi legata sau nu printr-un conductor de borna corepunzatoare din cealalta statie.

Daca nu este utilizat un al doilea conductor curentul circula prin pamant intre bornele celor doua statii. Intoarecerea curentului prin pamant atrage dupa sine aparitia urmatoarelor fenomene:

- Coroziunea electrochimica a conductelor metalice subpamantene cum ar fi conductele

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul energiei la distante lungi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 215 cuvinte
Nr caractere:
11 198 caractere
Marime:
40.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
energie, transport, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!