Tipuri de microscoape

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Microscopul este un instrument optic folosit pentru observarea obiectelor foarte mici, care nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Din punct de vedere al structurii microscopul este format dintr-o parte mecanica si o parte optica.

Plecand de la legile geometrice ale Reflexiei si a Refractiei, au fost inventate numeroase instrumente optice ( lupa, ochelari, microscop, telescop ) pentru a mari capacitatea de vedere a ochilui liber, cu alte cuvinte, pentru a-l ajuta sa vada ceea ce este prea mare sau prea mic.

Microscopul a fost construit in urma necesitatii acute a omului de a-si amplifica simturile, precum vazul dar si de a-si satisface curiozitatea de a studia ceea ce nu se poate observa cu ochiul liber, fie ca este vorba de obiecte prea indepartate sau prea mici.

Povestea microscopului incepe la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand doi olandezi care confectionau ochelari - Zaccharias si Hans Jansen - au efectuat un experiment care implica privirea prin mai multe lentile introduse intr-un tub. Microscopul s-a nascut pe baza aceluiasi principiu pe care a fost construit si telescopul, olandezii observand, in acest caz, cum imaginea, "supusa" studierii cu tubul cu lentile, lua dimensiuni considerabil mai mari. Astfel in anul 1590, a aparut microscopul compus. Inspirat de pe urma acestei inventii, Galileo Galilei si-a construit propriul microscop - precum si propriul telescop, in aceeasi perioada - adaugandu-i un dispozitiv de concentrare a razelor de lumina.

Un alt om de stiinta care si-a adus contributia la fabricarea microscopului, in 1674, a fost microbiologul olandez Anthony Leeuwenhoek. Dupa o serie de teste cu lupe pe care le-a polizat si slefuit, Leeuwenhoek a obtinut lentile sferice cu grad de marire ridicat. Folosind aceste lentile pentru propriul sau microscop, microbiologul a descoperit existenta organismelor unicelulare precum bacteriile. in urma cercetarilor sale, care au revolutionat medicina, Anthony Leeuwenhoek este considerat, printre altele, parintele microscopiei.

in secolul al XVIII-lea, microscopul a avut parte de o serie de imbunatatiri considerabile, devenind un instrument des intalnit in munca oamenilor de stiinta. Erau utilizate lentile combinate, confectionate din diferite tipuri de sticla pentru a reduce haloul luminos care inconjura imaginea, rezultat in urma diferentelor de refractie a luminii.

Partea mecanica este formata dintr-un picior in forma de potcoava, pe care se sprijina o coloana. La aceasta sunt atasate o platina si un tub. Platina este prevazuta cu un orificiu central pentru trecerea luminii si are atasati doi cavaleri pentru fixarea preparatului. La microscoapele mai perfectionate, preparatul este fixat pe un car mobil, care se deplaseaza inainte-inapoi si lateral cu ajutorul a doua suruburi. Tubul contine partea optica propriu-zisa a microscopului si poate fi deplasat in sus si in jos, cu ajutorul a doua suruburi numite vize: macroviza pentru deplasari rapide si microviza pentru deplasari foarte mici.

Partea optica a microscopului este formata din sistemul de iluminare si partea optica propriu-zisa.

Sistemul de iluminare este compus dintr-o sursa de iluminare si un system care concentreaza razele luminoase in planul obiectivului. La microscoapele de constructie mai veche sursa de lumina (artificiala sau naturala) este independenta. Microscoapele moderne au o sursa de luminare artificiala, plasata in interiorul piciorului aparatului, lumina fiind indreptata asupra obiectivului cu ajutorul unei oglinzi. Intre sursa de lumina si obiectiv se interpune un condensator, format dintr-un sistem de lentile convergente cu rolul de a concentra fasciculul luminos asupra obiectului.Condensatorul este prevazut cu o diafragma iris, care asigura o centrare corecta a luminii si indepartarea razelor laterale, pentru obtinerea unei imagini clare. Pentru a mari contrastul imaginii intre oglinda si condensator se plaseaza un disc de sticla colorata. Condensatorul poate fi apropiat sau departat de platina cu ajutorul unui surub. Partea optica propriu-zisa a microscopului este formata din doua sisteme de lentile: obiectivul si ocularul.

Obiectivul microscopului este situat in partea inferioara a tubului, in apropierea obiectului de examinat si formeaza o imagine reala, marita si rasturnata. Microscoapele sunt prevazute cu mai multe obiective, cu putere de marire diferita. Ele sunt insurubate intr-un dispozitiv numit revolver, care prin rotire permite inlocuirea unui obiectiv cu altul. Obiectivele sunt de doua feluri: uscate si cu imersie. Cand se foloseste obiectivul cu imersie, intre obiectiv si preparat se pune ulei de cedru, glicerina, parafina, ulei de ricin etc.

Ocularul microscopului este format dintr-un system de lentile, plasat in partea superioara a tubului microscopului spre ochiul observatorului. Are rolul de a mari imaginea furnizata de obiectiv, pe care o transforma intr-o imagine virtuala. Microscoapele moderne sunt binoculare. Pe fiecare obiectiv si ocular sunt gravate cifrele, care indica puterea de marire a acestora. Puterea de marire a unui microscop rezulta din inmultirea cifrei de pe ocular cu cea inscrisa pe obiectiv

Microscoapele optice si microscoapele electronice sunt cel mai des utilizate in laboratoare. Ele functioneaza pe principiul maririi imaginii generate de trecerea peste proba a unei unde electromagnetice, in cazul microscoapelor optice, sau a unor fascicule de electroni, in cazul microscoapelor electronice.

Microscopul fotonic (optic) - aparat tehnic de marit care foloseste fotonul ca sursa de radiatie.

Prin montarea unor dispozitive speciale se poate realiza:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de microscoape.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 264 cuvinte
Nr caractere:
12 585 caractere
Marime:
27.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
lentile, microscop, lumina, optica
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!