Radiațiile electromagnetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Radiatiile electromagnetice reprezinta emisia si propagarea in spatiu a unor particule, radiatie corpusculara si unde, radiatie ondulatorie, acestea fiind insotite de un transport de energie.

Energia unei particule in miscare este egala cu E = h. Orice particula in miscare este insotita de o unda.

Lungimea de unda a unei particule in miscare este = c/, unde c este viteza de propagare a particulei egal cu viteza luminii 2, 9987. 108 m/s si frecventa de propagare a particulei.

Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii: 1 - radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului: - radiatii hertiene - radiatii termice, care se impart in: - radiatii infrarosii - radiatii vizibile - radiatii ultraviolete.

Acesta radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici. 2 - radiatii care apar, in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze: - radiatii anodice - radiatii catodice - radiatii canal.

Radiatiile anodice sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, ioni pozitivi si protoni.

Radiatiile catodice sunt alcatuite din sarcini electrice negative, electroni si ioni negativi.

Radiatiile canal sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, protoni si ioni pozitivi.

3 - radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic: - radiatii X (sau Rontgen) Radiatiile X sau Rontgen sunt alcatuite din fotoni nucleari care formeaza radiatia moale si dura nucleara.

4 - radiatii care apar prin dezintegrare nucleara radioactiva: - radiatii nucleare radioactive beta, alfa si gama. Radiatiile sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa.

Radiatiile sunt formate din pozitroni care au sarcina electrica pozitiva.

Radiatiile sunt compuse din neutrini, forta moale si fotoni nucleari, forta dura, Radiatiile hertiene cunoscute si sub denumirea de unde radio, se propaga in linie dreapta si cu viteza finita, avand proprietatea de a se reflecta atunci cand intalnesc obiecte sau obstacole in calea lor.

Radiatiile hertiene se produc prin saltul electronilor pe orbite mai apropiate intre ele, cele care au un nivel energetic foarte scazut.

Radiatiile hertiene sunt absorbite de catre pamant, cele care au lungimi de unda cuprinse intre 1 centimetru si 30 metri, trec prin atmosfera Pamantului numita fereastra radio.

Radiatiile hertiene care au lungimea de unda mai mare de 30 metri, sufera reflexia pe ionosfera.

Datorita reflexiei acestor radiatii emise din spatiul cosmic, acestea nu pot fi in intregime studiate de la suprafata Pamantului. In ultima perioada de timp se folosesc sateliti specializati care ne ajuta sa obtinem informatii cu ajutorul undelor radio din spatiul cosmic.

S-a ajuns la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Radiatiile Electromagnetice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 847 cuvinte
Nr caractere:
22 354 caractere
Marime:
79.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
radiatii, unde, electromagnetism
Predat:
la liceu
Sus!