Presiunea atmosferică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noi traim pe fundul unui ocean de aer - Atmosfera.

Orice corp, orice graunte de nisip, orice obiect care se gaseste pe Pamant este supus presiunii aerului.

Presiunea atmosferica nu e chiar atat de mica. Pe fiecare centimetru patrat de suprafata a unui corp actioneaza o forta de aproximativ 1 kgf.

Cauza presiunii atmosferice este evidenta. Ca si apa, aerul are greutate si deci exercita o presiune egala cu greutatea coloanei de aer care se gaseste deasupra corpului. Cu cat vom urca mai sus pe un munte, cu atat vom avea mai putin aer deasupra noastra si deci cu atat presiunea atmosferica va deveni mai mica. In scopuri stiintifice si practice, trebuie sa stim sa masuram presiunea. Pentru masurari exista aparate speciale numite barometre.

Un barometru se confectioneaza relativ usor. Intr-un tub astupat la un capat se toarna mercur. Acoperind cu degetul capatul deschis al tubului, il rasturnam si-l cufundam cu acest capat intr-un mic vas cu mercur. Atunci mercurul din tub va cobora, dar nu se va scurge complet din tub. Spatiul din tub de deasupra mercurului este fara indoiala lipsit de aer. Mercurul ramas in tub este mentinut acolo de presiunea aerului exterior.

Oricare ar fi dimensiunile vasului cu mercur, oricare ar fi diametrul tubului, mercurul se ridica intotdeauna aproximativ la aceeasi inaltime: 76 cm.

Daca se ia un tub mai scurt de 76 cm, el se va umple complet cu mercur si nu vom avea vid deasupra coloanei de mercur. O coloana de mercur de 76 cm apasa asupra suportului sau cu aceeasi forta ca si atmosfera.

O coloana de mercur cu inaltimea de 76 cm si cu suprafata bazei de 1cm2 cantareste circa 1 kgf, mai exact 1, 033 kgf.

Aceasta valoare reprezinta volumul de mercur de 1*76 cm3 inmultit cu densitatea lui de 13, 6. Valoarea de 76 cm indica faptul ca o astfel de coloana de mercur echilibreaza coloana de aer a intregii atmosfere situate deasupra unei suprafete egale.

Pentru masurarea presiunii se folosesc diferite unitati. Adesea se indica pur si simplu inaltimea coloanei de mercur in milimetrii. De exemplu, se spune ca astazi presiunea este deasupra celei normale, si este egala cu 768 mm Hg (adica mercur). Presiunea de 760 mm Mg se numeste uneori atmosfera fizica.

Presiunea de 1 kgf/cm2 se numeste atmosfera tehnica.

Pe efectele presiunii atmosferice se bazeaza un dispozitiv simplu - sifonul. ex.: Un sofer vrea sa dea ajutor unui prieten al sau caruia i s-a terminat benzina. Cum poate insa scoate benzina din rezervorul sau, caci acesta nu se poate inclina? El se serveste de un tub de cauciuc. Un capat al acestuia se introduce in rezervorul de benzina, iar pe celalalt capat se scoate aerul din tub. Apoi se strange capatul deschis intre degete si se pune la un nivel mai jos decat al rezervorului de banzina, apoi se ia mana si benzina se va scurge din el.

Pentru ca sifonul sa functioneze, este necesara presiunea atmosferica: ea sprijina lichidul si nu lasa coloana de lichid din tub sa se intrerupa. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Presiunea Atmosferica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
550 cuvinte
Nr caractere:
2 798 caractere
Marime:
9.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
atmosfera, presiune
Predat:
la liceu
Sus!