Motorul Electric

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Masina electrica poate fi definita ca fiind o masina, in general rotativa, care converteste puterea electrica in putere mecanica sau invers.

Frana electrica este acel regim de functionare in care masina primeste atat putere electrica cat si putere mecanica, pe care le transforma, in cea mai mare parte, in caldura, furnizand la arbore un cuplu opus miscarii.

Cele de curent alternativ, la randul lor, se clasifica in : - asincrone; - sincrone.

Procesul de conversie al energiei este insotit de aparitia unor pierderi, (p, in interiorul motorului. In functie de acestea se defineste randamentul, (unde, P1 este puterea electrica primita de motor iar, P2 puterea mecanica transferata transmisiei (fig. 23). Fig. 23. Semnificatiile puterilor P1 si P2. In principal, intr-un motor electric pot aparea urmatoarele categorii de pierderi: - pierderi in infasurari; - pierderi in miezul feromagnetic (datorate fenomenului de histerezis si curentilor turbinari); - pierderi mecanice si de ventilatie (datorate frecarilor partilor in miscare cu aerul, frecarilor din lagare etc. ). Punter orice tip de motor curba randamentului in functie de puterea mecanica (utila) la arbore, P2, are alura clasica din figura 24. Fig. 24. Dependenta (=f (P2) In cele mai multe cazuri, randamentul atinge valoarea maxima, (max, punter o putere mecanica, P2, cuprinsa in intervalul (0, 5 (0, 75) P2N (P2N fiind asa numita putere utila nominala stabilita de catre fabricant). Aceasta valoare a randamentului este, in general, cu atat mai mare cu cat puterea nominala a motorului este mai mare. Ea se modifica de la 0, 1 (0, 5 pentru motoarele de putere foarte mica (1 (100 W), pana la 0, 93 (0, 95, pentru cele de puteri foarte mari (sute de MW). Indiferent de tipul lor, motoarele electrice sunt caracterizate de anumite dependente turatie-cuplu, n=f (M), numite caracteristici mecanice.

Acestea pot avea diverse forme particulare (fig. 25). caracteristica mecanica rigida (turatia este constanta indiferent de valoarea cuplului), intalnita, de exemplu in cazul motoarelor sincrone; - caracteristica mecanica dura, pentru care turatia variaza liniar cu cuplul dar scade foarte putin odata cu cresterea acestuia (ex. motorul de curent continuu cu excitatie derivatie sau cel asincron); - caracteristica mecanica elastica (turatia variaza foarte mult in functie de valoarea cuplului), situatie intalnita in cazul motoarelor de curent continuu cu excitatie serie.

Trebuie mentionat faptul ca exista motoare electrice ale caror caracteristici mecanice nu apartin uneia nu alteia din categoriile enumerate mai sus. Aceasta observatie nu micsoreaza insa importanta practica a clasificarii anterioare.

Fig. 25. Forme specifice de caracteristici mecanice.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motorul Electric
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
464 cuvinte
Nr caractere:
2 858 caractere
Marime:
25.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
motor, curent
Predat:
la liceu
Sus!