Energia solară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Soarele- Energie solara
1.1 Generalitati
1.2 Cum produce Soarele energie
1.3 Cum este transportata energia pe Pamant
2. Energia termo-solara
2.1 Istoria energiei termo-solare
2.2 Colectori cu taler plat
2.3 Componenetele unui colector cu taler plat
2.4 Transformarea energiei termo-solare in energie electrica
2.5 Sisteme de captare a energiei termo-solare
2.6 Aplicatii
2.7 Avantajele energiei termo-solare
3. Celule fotovoltaice
3.1 Modul de functionare al celulelor fotovoltaice
3.2 Tipuri de celule fotovoltaice
4. Conversia energie solare in alte tipuri de energie
4.1 Conversia fototermica
4.2 Conversia fotomecanica
4.3 Conversia fotochimica
4.4 Conveersia fotoelectrica
4.5 Metode de transformare a energiei
4.6 Desfasurarea puterii solare
4.7 Dezvoltarea comerciala a puterii solare concentrate
5. Aplicatii
5.1 Pe "bancul de proba"- Centralele solare
5.2 Bolizii solari
5.3 Cutia postala cu semnalizator solar
5.4 Stiati ca...celulele fotovoltaice au mai aparut si...
...despre energia termo-solara se mai stie ca...
5.5 Certitudinile prezentului
5.6 Argumente ale viitorului
6. Glosar

Extras din referat:

Soarele este centrul sistemului solar.

Masa lui este de aproximativ 740 de ori mai mare decat masa tuturor planetelor. Imensa sa masa creaza gravitatia care atrage celelalte obiecte din jurul sau.

Soarele emana continuu energie in cateva forme: vizibil - lumina, invizibil - raze infrarosii, ultraviolete, X si gamma, unde radio si plasma. Curgerea de energie care devine parte a mediului interplanetar si este preluata de sistemul solar, este numita vant solar.

Suprafata Soarelui se schimba continuu, pete luminoase si intunecate se formeaza frecvent si dispar. Deseori din suprafata explodeaza violent gaze.

Intre sursele inepuizabile, cu o mare putere energetica, cu mari posibilitati de a fi utilizate pe teritoriul tarii este si soarele. Energia solara incidenta la suprafata Pamantului se regaseste sub forma de energie luminoasa, posibil de transformat in energie termica su in energie electrica.

Anual, Soarele transmite Pamantului o energie considerabila de circa 450. 000 mld. tcc, din care: 180. 000 mld. tcc de reflecta la nivelul straturilor atmosferei si norilor, 45. 000 mld. Tcc se reflecta la nivelul solului, 75. 000 mld. Tcc se absorb de catre atmosfera (din care circa 20. 000 mld. tcc genereaza vant), 80. 000 mld. tcc produc evaporarea apelor si 75. 000 mld. tcc reprezinta energia solara incidenta la suprafata Pamantului (incluzand si procesele de fotosinteza) adica de 3000 ori consumul energetic al omenirii in anul 2000. O cantitate imensa de energie solara ajunge la suprafata pamantului in fiecare zi. Aceasta energie poate fi captata, si folosita sub forma de caldura in aplicatii termo-solare, sau poate fi transformata direct in electricitate cu ajutorul celulelor fotovoltaice (CF). Soarele este o sfera cu diametrul de aproximativ 1. 4 milioane de km, formata din gaze cu temperaturi foarte mari (temperatura interiora a soarelui este de aproximativ 15 milioane de grade Kelvin). Aceasta temperatura imensa, combinata cu o presiune de 70 miliarde de ori mai mare decat aceea a atmosferei Pamantului creeaza conditiile ideale pentru reactiile de fuziune. In timp ce aceaste radiatii migreaza din centrul spre exteriorul sferei solare, ele reactioneaza cu diferite elemente din interiorul soarelui si se transforma in radiatii cu energie mica.

Soarele a produs in acest fel energie timp de aproximativ 5 miliarde de ani, si va continua sa faca la fel pentru inca 4-5 miliarde.

Pamantul se roteste in jurul soarelui la o distanta de aproximativ 150 milioane de km. Radiatiile se extind la viteza de 300. 000 de km pe sec, viteza luminii. Timpul necesar pentru a ajunge pe Pamant este de aproximativ 8 min.

Utilizarea energiei solare Soarele emite in spatiul cosmic o cantitate enorma de energie, egala cu 22, 252x1027 J/min. Din energia emisa, la limita superioara a atmosferei ajung doar 10, 046x1018 J/min, adica 5, 337x1027 J intr-un an.

Ajunge pe pamant acea parte din energia emisa de Soare care este transmisa prin canalul radiatic solar format dintr-un ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Solara - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 852 cuvinte
Nr caractere:
40 312 caractere
Marime:
1.59MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
soare, energie
Predat:
la liceu
Sus!