Electronică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teorema I a lui Kirchhoff:

- Suma intensitatilor curentilor care ies dintr-un nod este egala cu suma intensitatilor care intra in nodul respectiv.

SAU

- Suma algebrica a intensitatilor curentilor care se intalnesc intr-un nod este nula.

Teorema a II-a a lui Kirchhoff:

- Din legea lui Ohm pentru intregul circuit rezulta: I(R+r)=E

- Aceasta relatie cuprinde in membrul stang suma tensiunilor pe rezistentele din circuit iar in membrul drept-tensiunea electromotoare din ochi.

- Suma algebrica a tensiunilor dintr-un ochi de retea este egala cu suma algebrica a tensiunilor electromotoare din ochiul respectiv

APLICAREA TEOREMELOR LUI KIRCHHOFF:

Daca se cunosc elementele consecutive ale unui circuit (toate caracteristicile generatoarelor si consumatoarelor), ecuatiile obtinute prin aplicarea teoremelor lui Kirchhoff permit aflarea intensitatilor tuturor curentilor din acel circuit.

Etapele care trebuie parcurse pentru analiza acestui sistem fizic sunt:

- Se identifica nodurile circuitului

- Se identifica laturile circuitului. Se noteaza curentii si se aleg sensuri pentru acestia.

- Se aplica teorema I a lui Kirchhoff pentru n-1 noduri.

- Se aleg cele f ochiuri pentru care se aplica teorema a II a lui Kirchhoff. Este recomandabil ca acestea sa fie tocmai ochiurile simple (fundamentale).Se aleg sensuri de referinta in cele f ochiuri.

- Se aplica teorema a II a lui Kirchhoff in cele f ochiuri alese.

- Cu cele n-1 ecuatii obtinute se formeaza un sistem de ecuatii obtinut este egal cu numarul laturilor, deci egal cu numarul necunoscutelor (intensitatile curentilor).

Legea lui Ohm:

- Intr-un circuit intensitatea (I) curentului electric este direct proportionala cu tensiunea (U) aplicata si invers proportionala cu rezistenta (R) din circuit.

-

- Legea lui Ohm se poate aplica si unei portiuni de circuit.

Diode:

- Dioda este o componenta electronica. Dioda este un dipol neliniar si polarizat (sau asimetric). Sensul bransamentului diodei este important pentru ca dioda sa functioneze.

- Dioda cu gaz - tub electronic cu gaz, cu descarcare in arc, avand doi electrozi: un anod si un catod.

- Dioda cu vid - tub electronic cu vid, avand doi electrozi: un anod si un catod.

Tranzistorul:

- Tranzistorul este un dispozitiv electronic, din categoria semiconductoarelor.

- Tranzistorul a fost inventat la Bell Telephone Laboratories din New Jersey in decembrie 1947 de John Bardeen, Walter Houser Brattain, si William Bradford Shockley. Descoperirea tranzistorului a determinat dezvoltarea electronicii fiind considerat una din cele mai mari descoperiri ale erei moderne.

- Curentul bazei controleaza curentul dintre emitor si colector. De exemplu, daca la baza se transmite un curent mic, atunci si la emitor-colector va fi un curent electric mai mic pana cand la baza se va transmite un curent mai mare.

- Tranzistoarele se pot imparti in doua categorii in functie de modul de functionare: tranzistoare unipolare si tranzistoare bipolare.

- Tranzistorul unipolar este un dispozitiv electronic semiconductor folosit pentru a comanda intensitatea curentului electric dintr-un circuit. Functionarea lui se bazeaza pe modificarea conductibilitatii unui canal realizat dintr-un material semiconductor prin aplicarea unui camp electric. Intrucat conductia electrica este asigurata de un singur tip de purtatori de sarcina asemenea dispozitive se numesc si tranzistoare unipolare.

- Tranzistorul bipolar este un semiconductor cu doua jonctiuni in succesiune npn sau pnp. Cele trei zone se numesc emitor (E), baza (B), colector (C). Se foloseste in circuitele electronice atat digitale cat si analogice, de obicei pentru amplifica sau transmite un semnal electric. Simbolul unui tranzistor bipolar PNP este in figura alaturata.

- Tranzistoarele pot fi folosite in echipamentele electronice cu componente discrete in amplificatoare de semnal (in domeniul audio, video, radio), amplificatoare de instrumentatie, oscilatoare, modulatoare si demodulatoare, filtre, surse de alimentare liniare sau in comutatie sau in circuite integrate, tehnologia de astazi permitand integrarea intr-o singura capsula a milioane de tranzistori.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electronica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
646 cuvinte
Nr caractere:
3 601 caractere
Marime:
21.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
curent, diode, rezistori
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!