Efectele radiației nucleare în agricultură, medicină și biologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Medicina:

Radioizotopi si radiofarmaceutice

Aplicatiile stiintei nucleare sunt larg raspandite in medicina, indeosebi ca metode de diagnoza si tratament. Numeroase tehnici de medicina nucleara au la baza substante care contin radioizotopi, denumite curent substante radiofarmaceutice.

Radiofarmaceuticele actioneaza in principal ca substante trasoare. O gama larga de compusi specifici corpului uman pot fi pusi in evidenta si urmariti prin intermediul substantelor radiofarmaceutice. O substanta radiofarmaceutica este, in principiu, un compus chimic obisnuit care a fost "marcat" radioactiv si al carui traseu poate fi astfel urmarit cu dispozitive de masurare a radiatiei.

De asemenea, radioizotopii pot fi utilizati la evaluarea permeabilitatii membranei celulare, la determinarea activitatii anumitor organe etc. Odata ajunsi in organism, distributia compusilor "marcati" radioactiv este monitorizata printr-o retea de detectoare gamma plasate in jurul pacientului. Datele colectate sunt procesate de computer, iar medicii interpreteaza rezultatele: concentratii mari de compusi marcati radioactiv in interiorul sau in jurul unui organ indica hiperactivitate, iar concentratiile scazute pot indica o hipoactivitate a organului respectiv.

Imagistica de rezonanta magnetica are la baza vibratiile pe care le produc nucleele cand sunt bombardate cu unde radio intr-un camp magnetic (Rezonanta Magnetica Nucleara - RMN).

Imagistica de rezonanta magnetica este utilizata ca un instrument analitic in scanarea diferitelor parti ale corpului, cu predilectie in scanarea creierului.

De asemenea, se pot obtine imagini de rezolutie avansata ale diferitelor tesuturi din organismul uman, mult mai precise decat prin tomografia computerizata (CAT) sau prin ecografie (cu ajutorul ultrasunetelor). Rezolutia imaginilor de rezonanta magnetica este una dintre cele mai avansate, de ordinul 0,5-1 mm.

O instalatie de imagistica RMN este alcatuita dintr-un cilindru gol la interior in care este plasat pacientul. Peretii cilindrului sunt strabatuti de o bobina cu reactanta foarte mare. Cand bobina este alimentata cu energie electrica, un camp magnetic foarte puternic, concentrat in centrul cilindrului, asigura rezonanta nucleelor din zonele investigate ale organismului. Semnalele detectate sunt convertite in imagini prin intermediul computerului, iar imaginile finale sunt interpretate de catre medicii specialisti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele radiatiei nucleare in agricultura medicina si biologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 246 cuvinte
Nr caractere:
12 734 caractere
Marime:
22.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
Efectele radiatiei nucleare in agricultura medicina si biologie, biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Vladicescu Tudor
Sus!