Cernobil Tip Reactor Accidentul Filmul Evenimentului Contaminarea Implicatii Asupra Sanatatii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reactorul numarul 4 era un reactor cu grafit, care folosea ca agent de racire apa. In acest tip de reactor, neutronii eliberati prin fisiunea nucleilor de uraniu-235 sunt incetiniti (moderati) de grafit, pentru a se mentine o reactie in lant. Caldura produsa de fisiunea nucleara in acest tip de reactor este folosita pentru a fierbe apa, iar aburul astfel obtinut pune in miscare turbinele centralei nucleare. Acest tip de reactor a fost criticat de multi experti in energie nucleara, in primul rand pentru ca nu include o structura de siguranta, dar consuma mari cantitati de grafit pe post combustibil. S-a produs in reactorul nr. 4 si a avut loc in noaptea dintre 25 si 26 aprilie 1986, in timpul unui test de siguranta. Echipa care realiza testul respectiv intentiona sa verifice daca turbinele puteau produce suficienta energie pentru a mentine in miscare pompele de racire, in eventualitatea unei pierderi de energie, pana cand se activa generatorul diesel pentru situatii de urgenta. Reactorul urma sa fie setat sa functioneze la numai 25% din capacitatea totala. Aceasta procedura nu a functionat insa conform planului. Din motive necunoscute, reactorul a ajuns sa functioneze la mai putin de 1% din capacitatea sa, ca urmare a fost nevoie de un nou reglaj, pentru a determina o usoara crestere a acestei cifre. Totusi, la 30 de secunde dupa inceperea testului, s-a produs pe neasteptate o crestere considerabila a nivelului de energie. Sistemul de inchidere a reactorului in situatii de urgenta, care ar fi trebuit sa stopeze reactia in lant, nu a functionat.

In cateva fractiuni de secunda, nivelul energiei si temperaturii s-a multiplicat de mai multe ori. Reactorul a scapat de sub control, situatie care a culminat cu o explozie violenta. Scutul superior al cladirii in care se afla reactorul, un sigiliu protector de 1 000 de tone, a fost pulverizat, iar la temperaturile de peste 2 000 C, combustibilul s-a topit. Invelisul de grafit al reactorului a luat foc si, in infernul care s-a declansat, produsele fisiunii radioactive, eliberate in momentul topirii miezului reactorului, au fost aruncate in atmosfera.

Pentru a stinge focul si a opri astfel eliberarea de materiale radioactive in atmosfera, pompierii au pompat apa ca agent de racire in miezul reactorului, in primele zece ore de dupa producerea accidentului. Aceasta incercare nereusita de a stinge focul a fost apoi abandonata. Din 27 aprilie pana in 5 mai, peste 30 de elicoptere militare au zburat pe deasupra reactorului in flacari. Acestea au aruncat 2 400 tone de plumb si 1 800 tone de nisip, incercand sa inabuse flacarile si sa absoarba radiatiile. Toate aceste eforturi au fost insa inutile, ba chiar au agravat situatia, deoarece sub aceste materiale aruncate caldura s-a intetit. Temperatura din reactor a crescut deci inca o data, la fel ca si cantitatea de radiatii eliberata. In ultima etapa a acestei lupte cu focul, miezul reactorului a fost racit cu azot. Abia pe data de 6 mai s-a ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 785 cuvinte
Nr caractere:
14 759 caractere
Marime:
44.75 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Cernobil Tip Reactor Accidentul Filmul Evenimentului Contaminarea Implicatii Asupra Sanatatii
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1.Introducere Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in Centrala...
CERNOBIL- filmul evenimentelor 1978 : Prima unitate a Centralei Nucleare de la Cernobil devine...
INTRODUCERE Producerea energiei electrice in centrale nuclerare, este contrar a ceea ce cred...
Marie Curie si Pierre Curie Maria Sklodowska s-a nascut la 7 noiembrie 1867 intr-un cartier din...
Orasul Cernobil este situat in partea nord-centrala a Ucrainei. La aproximativ 20 de km de acest...
Sus!