Veniturile din cote și sume defalcate din veniturile bugetului de stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile descentralizarii autoritatii publice si a intaririi rolului administratiei publice locale, un rol important revine procesului de colectare a veniturilor si de alocare pe destinatii a acestora. Procesul descentralizarii da posibilitatea unitatilor administrativ-teritoriale sa instituie impozite si taxe, pentru a beneficia de resurse pentru acoperirea cheltuielilor. Bugetele locale sunt incluse in structura bugetului public national (sau, mai bine zis, in cadrul sistemului bugetar), dar se elaboreaza, se aproba si se executa de catre fiecare entitate administrativ-teritoriala. In consecinta, ele au venituri proprii si utilizari proprii. Impozitele si taxele directe mobilizate la bugetele locale din Romania sunt mult mai multe in comparatie cu acelea ce se mobilizeaza la bugetul administratiei centrale de stat. De asemenea, in formarea veniturilor bugetelor locale ponderea acestora este cu mult mai mare fata de cea detinuta de impozitele indirecte, comparativ cu aceleasi ponderi inregistrate in cazul bugetului administratiei centrale de stat. Trebuie mentionat ca, in situatia actuala din Romania, cu tot numarul lor relativ mare, impozitele si taxele directe percepute la bugetele locale se afla cu mult sub nivelul necesitatilor de resurse ale acestor bugete. Ca urmare, pentru realizarea echilibrului acestora, de la bugetul administratiei centrale de stat se aloca transferuri si sume defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoarea adaugata.Sursele de care dispun autoritatile locale pentru finantarea cheltuielilor generate de asigurarea unor servicii locale sunt impozitele si taxele locale, veniturile proprii cu caracter nefiscal sumele si cotele defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoarea adaugata, transferurile si subventiile primite de la bugetul de stat si de la alte bugete.

Impozitele si taxele locale se stabilesc de catre consiliile locale sau judetene, in limitele si in conditiile legii, sarcina de constatare, asezare si urmarire a incasarii veniturilor bugetelor locale revenind unor servicii specializate organizate la nivelul consiliilor locale si judetene.

Sumele si cotele defalcate stabilite pentru echilibrarea bugetelor locale se impart in doua categorii: sume si cote defalcate din impozitul pe venit si sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata. Sumele si cotele defalcate din impozitul pe venit sunt la randul lor de doua feluri in functie de destinatia pe care o au: sume si cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale si sume si cote defalcate pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pot fi folosite in exclusivitate pentru finantarea cheltuielilor institutiilor de invatamant preuniversitar de stat, creselor si centrelor locale de consultanta agricola care incepand cu anul 2001 sunt finantate de la bugetul local al unitatii administrativ teritoriale in a caror raza isi desfasoara activitatea.

Cuantumul sumelor defalcate se stabileste prin legea bugetara anuala pe fiecare judet in parte, iar criteriile de repartizare pe unitati administrativ teritoriale a sumelor defalcate din impozitul pe venit si a celor din cota de 15% la dispozitia consiliului judetean pentru echilibrarea bugetelor locale sunt prevazute in tabelul urmator:

Nr. crt. Denumirea criteriului Procentul de repartizare

1 Suprafata teritoriala 10

2 Numarul de persoane asistate in institutii de asistenta sociala 15

3 Numarul de elevi din invatamantul preuniversitar 5

4 Capacitatea financiara 75 Aceste mecanisme de redistribuire a resurselor financiare intre autoritatile administratiei publice trebuie sa asigure veniturile corespunzatoare acoperirii cheltuielilor din bugetele proprii ale autoritatilor administratiei publice locale. In prezent, cea mai mare parte din veniturile bugetelor locale provine din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoarea adaugata, a caror pondere in totalul veniturilor este cuprinsa intre 45% si 55%, ca procent din PIB au crescut de la 1,9% la 2,2%. Intr-o masura mai mica, incasarile bugetelor locale s-au realizat pe seama veniturilor proprii, aproximativ 35%. Pe langa veniturile din cotele si sumele defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoarea adaugata si veniturile proprii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Veniturile din cote si sume defalcate din veniturile bugetului de stat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 396 cuvinte
Nr caractere:
7 683 caractere
Marime:
11.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
buget, Economie, Venituri
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!