Pensii Publice Luxembourg

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere in sistemul de pensii
2. Sistemul public de pensii
2.1 Scheme speciale de pensii
2.2. Prezentarea sistemului de securitate socială pentru lucratorii migranti
3. Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

1. Introducere in sistemul de pensii

Sistemul de pensii din Luxemburg este bazat pe consensuri politice puternice şi garanţii adecvate pensiilor. Sustenabilitatea sa financiară depinde totuşi, nu numai de ratele relativ crescute ale evoluţiei economice viitoare, ci şi de contribuţia la economia Luxemburgului şi la schemele de pensii, din partea lucrătorilor non-rezidenţi. Deşi a fost stabilit un fond de rezervă, se presupune că în cazul unui declin al ocupării forţei de muncă de către lucrătorii non-rezidenţi, populaţia în vârstă va trebui să finanţeze nu numai pensiile rezidenţilor, dar şi pensiile unui număr mare de persoane care nu sunt rezidente în Luxemburg. Deşi au existat progrese recente şi creşteri ale stimulentelor pentru prelungirea activităţii, rata de ocupare a forţei de muncă pentru cei cu vârste între 55 şi 64 de ani rămâne în mod apreciabil sub obiectivul Lisabonei. Sustenabilitatea financiară va depinde mai puţin de disponibilitatea lucrătorilor non-rezidenţi dacă ar creşte ratele de ocupare a forţei de muncă pentru populaţia rezidentă, în particular pentru femei şi pentru persoanele cu vârstă mai mare de 55 de ani.

2. Sistemul public de pensii

Luxemburg are un sistem public de pensii (pilonul I) de tip „platesti pe masura ce esti platit “ (en:pay-as-you-go), la fel ca toate statele europene, acesta este potrivit pentru a preveni saracia varstnicilor si pentru a atinge obiective distributive. Mai mult meritele lui constau in distribuirea mai corecta intre generatii a inflatiei si a riscurilor provocate de catastrofe(razboaie, recesiuni).

Daca veniturile din pensii sunt incluse in salarii varstnicii pot fi implicati in imbunatatirea bunastarii intregii societatii. Cele mai multe tari, insa au inlocuit indexarea salariilor cu indexarea preturilor. Reprezinta totusi un dezavantaj faptul ca cei in varsta depind de capacitatea si vointa generatiei tinere de a suporta povara financiara a sistemului de pensii.

Acest sistem este vulnerabil in fata somajului si imbatranirii populatiei. Deoarece finantarea se bazeaza de obicei pe contributiile asezate asupra salariilor brute, stimulentele salariale sunt reduse.

Un cadru legal pentru sistemul de pensii a fost elaborat în anul 1999, pentru prima dată, dar aria de acoperire este încă foarte redusă.

Luxemburg funcţionează pe baza unui sistem generos de pilon I , rata de plasare de 91% (procentaj din venitul de dinaintea pensionării) şi o rată netă de 98%. În conformitate cu prognozele UE , această rată va rămâne stabilă în următorii ani. Sistemul public se referă la angajaţii din sectorul public si privat , precum şi persoanele care desfăşoară activităţi independente. Angajatori contribuie cu 8% din salariilor, aşa cum fac şi angajaţi. Guvernul Luxemburgului contribuie de asemenea la sistem cu 8% din salariu, crescând contribuţia totală la 24%. Nu este o contribuţie plafon pentru câştiguri lunare de 7500 euro sau mai mult, iar pensia maximă este de 6270 euro. Există, de asemenea, un salariu minim (1500 euro) de la care se poate contribui la sistemul de pensii şi o pensie minimă(1350 euro pentru 40 de asigurare).

Sistemul public este unul forfetar şi câştigurile sunt legate de componente. Componenta cu rată fixă se ridică la 353 euro pe lună în cazul în care asiguratul a participat timp de 40 de ani sau mai mult.( rată redusă pentru cei cu participare mai mică de 40 de ani).

Câştigurile legate de această componentă este măsurată pe durata de viaţă a câştigurilor şi ajunge la o rată de 1,85%. Rata este mai mare pentru lucrători mai în vârstă, precum şi pentru cei cu o mai mare durată a contribuţiei Se prognozează că, cheltuielile cu pensiile vor creşte cu 7,4 pp, ajungând la 17,4% din PI.

La fel ca în multe alte ţări europene, în Luxemburg primul pilon, aproape complet, înlocuieşte venitul din salarii. Din acest motiv, pensiile private şi cele ocupaţionale sunt foarte slab dezvoltate. Bazele pensiilor ocupaţionale au fost pentru prima dată introduse

la finele anilor 1990, iar rata de acoperire este foarte joasă. Măsura în care această situaţie se va schimba în viitor depinde de reformele care se vor realiza la nivelul pilonului I.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FINANŢE, ASIGURĂRI, BĂNCI ŞI BURSE DE VALORI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pensii Publice Luxembourg.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 729 cuvinte
Nr caractere:
9 647 caractere
Marime:
15.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Novac Laura
Sus!