Impozitul pe Salarii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Denumirea de "fisc" provine din limba latina , unde "fiscus" insemna cos sau paner.

Termenul de fiscalitate este definit de La Rousse ca un sistem de percepere a impozitelor , ansamblul de legi care se refera la acesta si mijloacele care conduc la el. Sistemul fiscal reprezinta un ansamblu de cerinte si principii referitoare la dimensionarea, asezarea si perceperea impozitelor precum si la obiectivele social-economice urmarite de politica fiscala.

Sistemul fiscal cuprinde trei componente independente:

1.Legislatia fiscala care reglementeaza si instituie impozite si taxe considerate componente de baza ale veniturilor statului si care consfintesc dreptul de creanta al statului asupra contribuabilului.

2.Mecanismul fiscal cuprinde totalitatea procedeelor tehnice si metodelor prin care se realizeaza actiunea de urmarire si percepere a impozitelor si taxelor

3.Aparatele fiscale cuprind organele specializate care pun in miscare mecanismul fiscal in scopul realizarii obiectivului final , adica urmarirea si perceperea veniturilor bugetare.

In Romania impozitele si taxele sunt reglementate prin Legea 571 / 2003 privind codul fiscal. Este legea fundamentala privind impozitele si taxele, fiind adoptata de Parlament avand in vedere dreptul constitutional al statului de a percepe impozite si taxe.

Administrarea impozitelor si taxelor se realizeaza prin institutiile publice de la nivel central, regional si local.

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si / sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit.

Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.

Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifesta pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin intermediul lor, statul procedeaza la redistrubuirea unei parti importante din produsul intern brut intre grupuri sociale si indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice.

Bibliografie:

Conf. univ. dr. Gheorghe IALOMITIANU - CURS DE FISCALITATE

LEGEA 571 / 2003 PRIVIND CODUL FISCAL

LEGEA BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT PE ANUL 2007 NR. 487/ 2006

IULIAN VACAREL -Politici Fiscale si Bugetare in ROMANAIA

IULIAN VACAREL -Finante Publice

Internet: ziare.ro

curierulnational.ro

jurnalul.ro

capital.ro

cotitianul.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impozitul pe Salarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 575 cuvinte
Nr caractere:
14 642 caractere
Marime:
30.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
achitare, impozite, factori juridici
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Gheorghe Ialomiteanu
Sus!