Impactul Noilor Tehnologii Asupra Structurii și Mărimii Masei Monetare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Structura masei monetare si impactul noilor tehnologii

Masa monetara reprezinta ansamblul mijloacelor de plata, respectiv de lichiditati, care exista la un moment dat in cadrul economiei unei tari sau a unei zone monetare.

Privita din punct de vedere statistic, aceasta este cuantificata pe baza bilantului centralizat al intregului sistem bancar dintr-o anumita tara, dupa deducerea operatiunilor duble. Detinatorii de moneda, de la nivelul unei economii, fac parte atat din sectorul bancar, cat si din sectorul nebancar.

1.1.Structura masei monetare

Numerarul ( sau moneda efectiva) este necesar in achizitionarea de bunuri si servicii, pentru efectuarea diferitelor plati, circula in general in posesia persoanelor fizice, si nu in ultimul rand reprezinta cea mai lichida parte a masei monetare.

In tarile bine dezvoltate, platile cu numerarul reprezinta doar 10% din totalul platilor interne, in timp ce in Romania acestea detin o pondere mult mai mare. Astfel, in acest caz, noile tehnologii nu isi fac simtita prezenta intr-un mod pregnant.

Moneda de cont este reprezentata de conturile curente si de depozitele la vedere, ce apartin persoanelor fizice si juridice, pe baza lor efectuandu-se emiterea de cecuri, carduri, ordine de plata, etc.

Noile tehnologii au condus la o crestere a masei monetare utilizate prin intermediul cardurilor, astfel numerarul pierzand teren in fata platii cumparaturilor cu cardul, dar si in fata platilor online. De exemplu, facturile de telefonie sau utilitati, pot fi platite cu cardul la bancomate, iar taxele, amenzile, impozitele se pot plati online. In prezent marile companii investesc in noi tehnologii de plata, cum ar fi plata prin intermediul telefonului mobil, care sa contina un cip, conectat la cardul de credit.

Depozitele la termen si in vederea economisirii, au un grad redus de lichiditate si sunt constituite pe perioade de timp limitate, timp in care nu se pot face retrageri, pe baza acestora neputand fi efectuate emiterea de cecuri,carduri,etc. In cazul in care se efectueaza retrageri inainte de scadenta stabilita, banca poate decide reducerea dobanzii, care in mod normal este destul de ridicata.

Alte active. In aceasta categorie, se incadreaza cambiile, biletele la ordin, certificatele de trezorerie, constituite la banci, case de economii, etc.,si cu un grad de lichiditate diferit.

De exemplu, cambiile, bonurile de tezaur, de casa, biletele la ordin, sunt titluri financiare pe termen scurt, si au un grad de lichiditate ridicat, in timp ce titlurile pe termen mediu si lung cum sunt actiunile, obligatiunile, au un grad de lichiditatea mai redus.

2.Noi instrumente de plata electronice

2.1. Sisteme de plata bazate pe carduri clasice

Principala modalitate de plata folosita in cadrul acestor sisteme o reprezinta cardurile de credit protejate criptografic, printr-o metoda de criptare, fapt ce asigura ca doar o banca poate citi numarul cardului, nu si comerciantul.

Un impact puternic in acest sens, asupra structurii si marimii masei monetare este moneda Bitcoin,moneda digitala, creata in 2009. Bitcoin foloseste o baza de date prntru inventarierea tranzactiilor si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate.

2.2.Sisteme de plata bazate pe bani electronici

First Visual, E-cash si Net Cash, reperezinta principalele sisteme de plata de acest fel.

- First Visual, modalitate de plata, sigura, simpla, la care toti comerciantii au acces, fara a fi nevoie de un soft special pentru clienti;

- E-cash, foloseste posta electronica sau web-ul, fiind un sistem anonim care lucreaza cu conturi numerice in banci si cu metoda semnaturilor oarbe, cu caracter privat;

- Net Cash, efectueaza plati on-line, avand un anumit grad de anonimitate, fapt ce presupune existenta unui portofel ( identificator pentru banca emitenta ), a unui card de colectare EFTOPS ( pentru verificare ) si ATM ( dispozitiv de incarcare a potofelului), si a unui card detinut de comerciant,

2.3.Sisteme de microplati

Cele mai folosite sisteme de microplati cum ar fi: Cybercoin, Cybercash, Millicent, Proiect Digital, Micro-Pazment, se pot realiza prin vizitarea unor site-uri pe Internet.

Sistemele de plati pot fi clasificate dupa numarul bancilor participante, astfel:

- Sisteme deschise - cu mai multe banci participante;

- Sisteme inchise - cu o singura banca.

Bibliografie:

1. Vasile Cocris, Angela Roman, Ovidiu Stoica, Valeriu Dornescu, Dan Chirlesan, Vasile Turliuc, ,,Moneda si credit", Editia a VI-a, Ed.Univ. ,,Al. I. Cuza", Iasi, 2013;

2. M. Belu, D. Paraschiv, Ana-Maria Comanescu,Tranzactii pe Internet, Editura Economica, Bucuresti, 2004

3. Bogdan Ghilic-Micu, Marian Stoica, E-activitatile in societatea informationala, Editura, Bucuresti, 2002;

4. http://financiar.rol.ro/content/blogcategory/6/9/

5. http://www.bnr.ro/Buletinul-lunar-BCE---ianuarie-2010-5136.aspx

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Noilor Tehnologii Asupra Structurii si Marimii Masei Monetare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 356 cuvinte
Nr caractere:
7 770 caractere
Marime:
33.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
sistemele de plati, clasificat
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!