Evaziune fiscală prin companii offshore

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CUPRINS
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1: PARADISUL FISCAL – INSTRUMENT AL EVAZIUNII FISCALE INTERNATIONALE 5
1.1. Scurt istoric al paradisurilor fiscale 5
1.2. Paradisul fiscal - notiune, caracteristici si avantaje 9
1.3. Factorii generatori ai aparitiei si dezvoltarii paradisurilor fiscale 12
1.4. Clasificarea paradisurilor fiscale 24
1.5. Impactul economic si social al paradisurilor fiscale 26
1.6. Evolutia si amploarea paradisurilor fiscale 33
CAPITOLUL 2: MODALITATI DE FOLOSIRE A PARADISURILOR FISCALE 42
2.1. Evaziunea fiscala licita versus evaziunea fiscala ilicita 42
2.2. Factori care determina alegerea unui paradis fiscal 47
2.3. Prezentarea unor paradisuri fiscale 51
CAPITOLUL 3: COMPANIA OFFSHORE CA INSTRUMENT AL PLANIFICARII FISCALE INTERNATIONALE 56
3.1. Notiunea de companie offshore 56
3.2. Tipologia companiilor offshore 59
3.3. Domeniile de utilizare a companiilor offshore 62
3.4. Operatiunile si mecanismele offshore 65
3.5. Amploarea activitatii companiilor offshore 73
CONCLUZII 74
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 85
ANEXE 87

Extras din referat:

Introducere

“Înca de pe vremea grecilor antici…” – am putea începe, ca multe alte istorisiri. Întradevar, în istorie, evaziunea fiscala este “de aceeasi vârsta” cu introducerea taxelor si impozitelor statale.

Intentia contribuabililor (firme sau persoane fizice) de a identifica noi metode prin care sã diminueze cât mai mult valoarea impozitelor datorate statului s-a manifestat înca din momentul ”inventarii” acestora. Cei care s-au izbit de problema unui regim fiscal greu de suportat au reusit sa gaseasca diverse ”antidoturi” ingenioase pentru a se elibera de ”jugul fiscal” .

Aceasta lucrare trateaza un subiect despre care se vorbeste mult si cu toate acestea este prea putin înteles pe deplin: paradisurile fiscale si companiile offshore. Ratiunea pentru care am ales acest studiu este în primul rând faptul ca tema este foarte controversata si deosebit de incitanta, în plus, tratarea ei este destul de restrânsa, mai ales în literatura din tara noastra.

Lucrarea abordeaza problematica paradisurilor fiscale în contextul globalizarii si internationalizarii pietelor, subliniind impactul extinderii acestora asupra economiei mondiale.

În primul capitol se prezinta notiunea de paradis fiscal, principale caracteristici ale paradisurilor fiscale, factorii favorizanti ai aparitiei si dezvoltarii acestora cât si evolutia si amploarea acestui fenomen.

În contextul globalizarii, planificarea fiscala devine tot mai importanta nu doar pentru companii, ci si pentru persoanele fizice. Exista o multitudine de modalitati pentru reducerea poverii fiscale. O modalitate legala este planificarea fiscala folosind companiile offshore înregistrate în jurisdictii cu statut de paradis fiscal. Planificarea fiscala prin intermediul companiei offshore înseamna alegerea acelui tip de societate care se potriveste scopului si intereselor afacerii. Se pune problema alegerii si celei mai optime jurisdictii în concordanta cu scopul urmarit. Lucrarea releva atât motivatiile care stau la baza alegerii unui anumit paradis fiscal, cât si principalele modalitati de utilizare al acestora.

De asemenea se încearca clarificarea conceptului de companie offshore. Se ofera o perspectiva asupra principalelor tipuri de astfel de companii si modalitatile de utilizare ca si instrumente ale planificarii fiscale.

Operatiunile prin intermediul paradisurilor fiscale faciliteaza evitarea taxelor si a impozitelor permitând firmelor realocarea venitului impozabil din "infernuri fiscale" spre „paradisuri sa oaze fiscale”, si astfel reducerea poverii fiscale.

Cazul practic ofera o analiza selectiva a firmelor cu participare straina la capitalul social, înregistrate în paradisuri fiscale, si care desfasoara activitati comerciale în România. Sunt prezentate evolutiile înregistrate, cu tendinte diverse de la o tara la alta, în clasamentul pe tari de rezidenta a investitiilor în societatile comerciale cu participare straina, cumulat pe perioada anilor 2004 – februarie 2006.

Studiul companiilor offshore si a paradisurilor fiscale (pe baza datelor Oficiului National al Registrului Comertului) dovedeste existenta si dezvoltare acestora si ofera o ilustrare a interactiunilor dintre politicile statale si transnationale.

Paradisurile fiscale corespund pe de o parte unei politici de dezvoltare si inserare în modernitate, pe de alta parte ele corespund unei logici capitaliste de conservare si sunt adesea sustinute staruitor de elemente licite (stat, piata, concurenta).

Observații:

Lucrare licenta, prezentat la ISE, Cluj 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaziune Fiscala prin Companii Offshore.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
91 imagini
Nr cuvinte:
32 206 cuvinte
Nr caractere:
259 309 caractere
Marime:
340.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Trenca Ioan
Sus!