Diferențe între leasing și creditul bancar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Leasingul este aceea operatiune in care o parte, numita locator, se angajeaza la indicatia unei alte parti, denumita utilizator, sa cumpere de la un tert sis a ofere folosinta si posesia unui bun mobil sau imobil, in scopul exploatarii sale comerciale sau pentru cunsumul final.

Cele doua forme principale de leasing sunt leasingul financiar alcul operational. Primul este similar unei forme de imprumut, iar cel de-al doilea, drept o forma de inchiriere continua. Pe langa aceste doua forme principale mai avem cateva forme speciale de leasing: leasing imobiliar, leasingul master, leasingul sale and lease-back, leasingul leveraj si leasingul furnizor. Dintre acestea leasingul sale and lease- back se remarca de departe ca o forma foarte eficienta de finantare a activitatii entitatilor.

In cadrul unui contract de lease-back proprietarul unei firme care are nevoie urgenta de fonduri banesti, vinde activele firmei sale unei societati de leasing cu care incheie un contract de leasing pentru utilizarea ulterioara a acestora. Astfel desi furnizorul- utilizator vinde activul el nu isi pierde dreptul de folosinta asupra acesta.

Cel mai frecvent profita de avantajele ,lease back'-ului societatile cu probleme de lichiditati, astfel incat obiectul in sine sa ramana in posesia lor.

Vanzatorul primeste imediat pretul de piata al bunurilor sale prin care se transfera proprie tatea, urmand sa plateasca redevente societatii de leasing pentru a ramane in folosinta bunurilor pana la amortizarea lor completa (m = n). La incheierea contractului de leaseback, societatea de leasing (locatorul) are drept de dispozitie asupra valorii reziduale a bunului inchiriat.

Avand in vedere faptul ca problema necesarului de capital reprezinta pentru producatorii de bunuri un deziderat nu intotdeauna usor de atins apreciea ca metoda sale and lease- back este o forma moderna si viabila de asigurare a acestei finantari.

Un exempli de activ vandut prin aceasta metoda aste hotelul de doua stele Hello din Capitala, evaluat la 17 milioane de euro, care urmeaza a fi rascumparat in urmatorii 15 ani. Tranzactia ii va permite sociatatii finantarea altor proiecte in derulare. Asadar, procedeul poate reprezenta o alternativa avantajoasa la alte modalitati de finantare, care sunt mai greu de accesat in perioada de criza.

Cu toate ca operatiunile de leasing au aparut recent ca operatiuni distincte in Romania, acestea se dovedesc insa din ce in ce mai mult a fi o alternative viabila pentru finantarea activelor de orice fel, si mult mai avantajoasa decat alte forme de finantare externa precum creditul bancar. Leasingul prezinta avantaje structurale fata de orice alta forma de finantare, dar si aspecte care le diferentiaza.

Principala diferenta dintre cele doua forme de finantare o constituie fara indoiala dreptul de proprietate asupra activului finantat.

- In cazul operatiunii de leasing, proprietarul activului ramane societatea de leasing, utilizatorul primind doar dreptul de folosinta asupra activului respective, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. La sfarsitul perioade de leasing, utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, prelungirea contractului, sau chiar incetarea raporturilor contractuale, insa utilizatorul devine proprietar al activului numai dupa exprimarea optiunii de cumparare, achitarea valorii reziduale si evident dupa respectarea tuturor obligatiilor contractuale asumate.

- In situatia contractarii unui credit bancar pentru achizitia oricarui tip de active, utilizatorul devine proprietarul bunului din primul moment.

Avantajul major al leasingului este ca utilizatorul inregistreaza bunul in alculate l propriu, avand dreptul de a calcula amortizarea aferenta, fara a fi proprietar al bunului.

O alta deosebire consta in evidentierea bazei de calcul, atat a sumei de finantat, cat si a valorii de intrare, calculul efectuandu- se diferit.

- In cazul creditului bancar pretul de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferente intre leasing si creditul bancar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
898 cuvinte
Nr caractere:
5 105 caractere
Marime:
12.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
banci, credite
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!