Diagnosticul întreprinderii Antibiotice SA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAP I Prezentarea societăţii

1.1. Informaţii generale

1.1.1 Elemente de identificare

Compania Antibiotice este cel mai important producător român de medicamente generice.

Antibiotice exportă în peste 50 de ţări, printre care Rusia, Ucraina, Ungaria, Polonia, Tunisia, Maroc. Portofoliul include peste 120 de medicamente şi acoperă o gamă largă de arii terapeutice. Pe piaţa internă, Antibiotice se diferenţiaza ca principal producător de medicamente antiinfecţioase şi singurul producător de substanţe active obţinute prin biosinteză (Nistatina).

Din portofoliul producătorului ieşean fac parte, între altele: Piafen, Paracetamol, Cefalen, Bronhexim, Tetracilina, Fluocinolon, Amoxicilina, Ampicilina, Piracetam etc.

Denumirea societăţii comerciale este Antibiotice S.A., cu numărul de înmatriculare la Registrul Comerţului J22-285-1991 şi cod unic de înregistrare RO1973096.

Fondată în anul 1955, compania are sediul social în Romania, Str. Valea Lupului nr.1, Iaşi 707410.

Antibiotice are forma juridică de societate pe acţiuni, iar acţiunile acesteia sunt listate la Bursa de Valori din Bucureşti, categoria I, din aprilie 1997. În acelaşi an, acţiunile companiei au fost incluse în componenţa indicelui BET (Bucharest Exchange Trading Index). Din 2005 actiunile intra in structura indicelui ROTX (Romanian Traded Index) al Bursei din Viena, iar in 2007 în cea a indicelui Dow Jones Wilshire Global Total Market Index al Bursei din New York.

În prezent, pe piaţa BVB, acţiunile Antibiotice sunt incluse în indicele BET-XT (ce reflectă evoluţia preturilor celor mai lichide 25 de companii) şi in BET-C (indicele compozit, ce inregistrează evolutia preţurilor tuturor companiilor listate, cu exceptia SIF-urilor).

Acţionarul majoritar al Antibiotice este Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care detine un procent de 53% din totalul acţiunilor companiei.

Grafic nr 1.1

1.1.2 Obiectul de activitate

Principalul obiect de activitate este fabricarea produselor farmaceutice de bază, având codul CAEN 2441.

1.1.3 Scurt Istoric

În luna decembrie 1955 a fost infiinţată prima companie farmaceutică din Romania şi din sud-estul Europei (sub denumirea Fabrica Chimică nr. 2 Iaşi) care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming.

În perioada 1960-1977 compania devine singurul producător de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din România.

În anii '80 Antibiotice exporta deja 50% din producţia realizată.

În perioada 1993-1997 se fac investiţii majore de peste opt milioane de euro în scopul retehnologizării şi achiziţiei de echipamente moderne şi competitive,iar Antibiotice urcă în topul primilor cinci producători mondiali de penicilină şi derivati de penicilină.

În perioada 1997-2000, Antibiotice devine primul producător din România care este certificat Good Manufacturing Practice (GMP) pentru fluxul de pulberi pentru medicamente injectabile. Evoluţia financiară ascendentă a determinat ca firma să înregistreze o performanţă notabilă: cotarea la Bursa de Valori din Bucureşti.

În 2005 societatea lansează o nouă identitate de brand corporatist, odată cu aniversarea a 50 de ani de activitate, iar in 2006 Sistemul de Management al Calităţii la Antibiotice este certificat ISO 9001:2000. Tot in 2006, Compania Antibiotice şi-a dezvoltat propriul Centru de Evaluare a Medicamentului, în urma unei investiţii de peste un milion de Euro. Valoarea sistemului de calitate implicat în fabricarea substanţei active Nistatina produsă de Antibiotice a fost reconfirmată de autoritatea americană în domeniul medicamentului, Food and Drug Administration (FDA).

CAP II Diagnosticul resurselor umane

Un mediu sănătos de muncă dă roade fantastice în activitatea desfăşurată. O compania de renume cum este şi Antibiotice SA trebuie să ţină în frâu o mulţime de angajaţi dar şi să-şi achite obligaţiile faţă de ei. Acest lucru se vede implicit în rezultatele companiei. Dacă muncitorul este mulţumit şi producţia e mai mare. Numărul anjajaţilor companiei este în medie de 1500, variind foarte puţin de-a lungul anilor.

Dedicarea şi profesionalismul echipei de angajaţi ai Antibiotice transformă o viziune de afaceri şi un management performant în succese concrete care menţin producatorul ieşean în topul producătorilor de medicamente din România.

Afirmaţiile de mai sus sunt susţinute de declaraţia directorului general:” În compania noastră punem omul potrivit la locul si timpul potrivit. Ne recunoaştem reciproc rostul şi valoarea, ceea ce ne leagă unii de alţii şi ne dă tăria de a depăşi limitele şi obstacolele. Dând mereu dovadă de exigenţă în selectarea de noi angajaţi, căutăm ca aceştia să fie competenţi, perfecţionişti pentru a aduce un plus de valoare companiei noastre.”

În conceptual modern al societăţii comerciale, resurselor umane li se acordă un rol deosebit în asigurarea performanţelor economico-financiare ale acesteia. Ca atare, şi în analiza diagnostic a societăţii S.C. Antibiotice S.A, potenţialul uman reprezintă un segment esenţial.

Problemele principale ale diagnosticării resurselor umane sunt:

• analiza efectivului de salariaţi din punct de vedere cantitativ, structural şi calitativ;

• analiza fluctuaţiei efectivului de salariaţi;

• analiza eficienţiei utilizării forţei de muncă şi a efectelor economico-financiare;

• randamentul personalului uman.

Societatea a avut în anul 2008 1623 de salariaţi ce acoperă toate domeniile de activitate. În continuare este prezentată repartizarea salariaţilor pe studii superioare/medii, pe profesii şi pe intervalul de vârste.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diagnosticul Intreprinderii Antibiotice SA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
61 pagini
Imagini extrase:
61 imagini
Nr cuvinte:
15 655 cuvinte
Nr caractere:
104 757 caractere
Marime:
784.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!