Criză financiară în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cum afecteaza criza financiara piata fortei de munca din Romania

Criza fortei de munca este un loc comun in discutiile angajatorilor, ale directorilor de HR si ale recruiterilor de mai bine de doi ani. O altfel de criza i-a luat locul de cateva saptamani. Cea financiara, care a fost inca departe de Romania pana zilele trecute.

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca vom resimti criza financiara si la nivelul pietei fortei de munca intr-un interval destul de scurt de timp, "probabil in numai cateva luni", apreciaza Florin Tataru, directorul de resurse umane pentru Romania si Bulgaria al Ruukki, companie care activeaza pe piata de constructii si profiluri metalice, filiala locala a grupului finlandez Rautaruukki, cu afaceri de 3,9 mld. euro.

"Probabil ca exportatorii vor fi printre primii care vor resimtii efectele acestei crize. Pe fondul reducerii consumului in tarile Europei Occidentale, acestia vor fi nevoiti sa isi ajusteze volumul productiei si implicit sa isi revizuiasca organigramele, daca situatia de criza se va prelungi", apreciaza el.

Si Camelia Stanculescu, directorul general al Manpower Romania, reprezentanta locala a celei mai mari companii spe-cializate in leasing de personal din lume, crede ca pe fondul crizei financiare globale, unul dintre primele efecte va fi un trend mai temperat al consumului, care se va reflecta mai apoi in scaderea productiei. "Cu siguranta, cele mai afectate domenii vor fi cel imobiliar si cel financiar-bancar", spune Stanculescu.

Pe de alta parte, turismul este prosibil sa vada o perioada de usoara crestere, in conditiile in care romanii care isi petreceau vacantele in strainatate este posibil sa se reorienteze spre oferta turistica interna. Cat priveste piata fortei de munca, cuvantul de ordine in acest an si pe termen scurt pare sa fie "performanta". "Nu cred ca ar trebui sa vorbim atat de mult despre re-structurari sau despre caderi salariale, ci mai degraba despre cum putem corela retentia oamenilor cu performanta", crede Stanculescu.

Exista si voci care spun ca situatia financiara globala va fi, pe termen mediu si lung, o gura de aer proaspat pentru piata fortei de munca. "Criza insanatoseste multe lucruri. Sistemul financiar ajunsese atat de speculativ, incat riscurile devenisera prea mari. Oamenii de business isi vor reanaliza regulile de risc si de functionare si se vor uita cu mai mare atentie la business plan-uri", este de parere George Butunoiu, proprietarul companiei cu acelasi nume si unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata.

Ca urmare a scaderii creditarii si a presiuni pe care contextul international o va pune asupra companiilor, este de asteptat sa supravietuiasca doar businessurile sanatoase, iar investitorii sa se gan-deasca de cateva ori inainte sa decida sa faca o investitie. "Pana acum, oricine pu-tea sa isi faca business peste noapte in Romania. A fost o conjunctura favorabila care a trecut. Numarul businessurilor noi se va reduce, in schimb va creste calitatea celor care vor fi deschise", spune Butunoiu.

In ceea ce priveste piata fortei de munca, presiunea de pe pietele financiare va avea reversul sau, fericit se pare pentru angajatori: presiunea pe bugete va ridica presiunea de pe piata fortei de munca.

Nu vom mai vedea cresteri salariale atat de mari si, mai mult, va iesi la suprafata calitatea angajatilor. "Pana in prezent, candidatii au speculat pe penurie, pe lipsa de oameni si au castigat", spune head-hunter-ul.

Desi euforia salariala de pe piata se va tempera, spun specialistii, situatia nu este (inca) atat de dramatica.

Salariile vor continua sa creasca peste media europeana, insa nu vom mai vedea avansuri de 20 - 30%, ca in anii trecuti. Mai mult decat atat, angajatorii care au militat in ultimii ani pentru cresteri salariale bazate exclusiv pe eficienta si performanta au in actualul context economic argumente solide pentru a proceda astfel. "Este foarte bine ca piata a trecut prin aceasta perioada speculativa, intrucat in urma cu cativa ani salariile erau inca foarte, foarte departe de nivelurile din regiune. Rau ar fi sa continuam in acest rimt la nesfarsit, incat nu este sustenabil. In continuare vom vedea cresteri salariale mai mari decat in alte tari, dar nu la fel de mari", spune Butunoiu.

In masura in care isi vor revizui previziunile de crestere pentru anul urmator, companiile vor fi mai reticente la ideea cresterii numarului de angajati. Teoretic, aceasta criza care se prefigureaza va determina temperarea cresterilor salariale in 2009. Pe de alta parte, crede Tataru, rata ridicata a inflatiei va pune o si mai mare presiune pe cresterea valorii nominale a salariilor. In termeni reali, este de asteptat ca anul 2009 sa aduca cresteri salariale moderate in comparatie cu perioada anterioara.

In consecinta, accentul va cadea tot mai mult pe partea variabila a pachetului salarial, calculata in functie de performanta individuala, reducandu-se ponderea salariului fix. Mai exact, vor castiga mai mult acei angajati care vor fi mai eficienti si mai productivi. "Companiile isi vor pune tot mai mult intrebarea care este Return in Investment-ul pe care il aduc angajati", spune directorul general al Manpower. Pe de alta parte, crede head-hunter-ul, exista foarte multe companii in piata in acest moment care au efective exagerat de mari de personal. Aceste companii vor fi obligate sa intre intr-un profund proces de cost-cutting bazat pe eficientizarea operatiunilor.

Sentimentul general in randul companiilor este in prezent "prudenta". "Companiile incep sa isi faca calcule cum nu au facut niciodata pana acum, calcule de genul ca un angajat in plus inseamna

6 metri de spatiu, cheltuieli salariale, cheltuieli in plus la chirie, cu curentul electric. Pana acum, angajarile se faceau fara cap, nimeni nu isi facea socotelile asa", spune Butunoiu.

Se pare ca marile companii, cele care au planuri solide pe termen lung, au inceput deja sa se uite cu mai mare atentie la business plan-ul pe anul urmator.

Si angajatii vor fi mai precauti si se vor gandi de doua-trei ori inainte de a decide sa-si schimbe jobul si sa plece la o alta companie.

Mai mult decat atat, angajatorii vor incepe sa se orienteze spre angajarile pe proiecte pentru a-si asigura necesarul de personal in perioadele de varf de c

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza financiara in romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 473 cuvinte
Nr caractere:
29 073 caractere
Marime:
24.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
criza, econoime, declin economic
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!